Se och öppna Linux-filer via Utforskaren i Windows 10

microsoft windows 10 logo 2019

Använder du både Linux och Windows 10 på samma dator? Snart kan du öppna Utforskaren och överföra filer från Linux till din Windows-partition.


Microsoft har länge arbetat för en närmare integration av Linux i Windows 10. Företaget bygger in Linux-funktioner direkt i sitt operativsystem och bidrar med öppen källkod till utvecklingen av Linux-kärnan.

Just öppen källkod är något som blivit en allt större del av hur Microsoft arbetar både internt med Windows 10 och utåt mot andras mjukvaruprojekt. En förändring som skedde gradvis efter att Satya Nadella tagit över VD-posten på företaget.

Och snart kommer nästa stora förändring som tar Linux ännu närmare Windows 10-användarna.

windows 10 build 19603 linux explorer function 2020
Linux-ikonen Tux hittar du direkt i Utforskaren

Med en nu Insider Build-version av Windows 10 har Microsoft lagt till stöd för att läsa filer direkt från Linux-partitioner – och överföra filerna till din NTFS-partition med Windows. Allt direkt via Utforskaren.


Utöver det bjuder nya Insider Build-versionen på en funktion som gör det lättare att hitta och ta bort oanvända filer på från hårddisken. Det ska göra det lättare för användare att spara utrymme på lagringsenheten.

windows 10 build 19603 storage save function 2020
Enklare att spara lagringsutrymme i nya Windows 10-versionen

Windows 10 Build 19603 testas just nu av Windows Insider-medlemmar. Versionen är inte färdigutvecklad och kan innehålla buggar och annat otyg, så vi rekommendera bara våghalsar och entusiaster att ladda ner och installera den.

Helt ny Utforskare med Windows 10 20H1

Microsoft arbetar på att göra Utforskaren mycket bättre med nästa stora uppdatering av Windows 10 – nämligen 20H1, eller Build 2004 som den även heter.

En hel del nya funktioner introduceras, vilket så klart är välkommet, men den kanske största nyheten är mängder av buggfixar och optimeringar. För det är precis vad Utforskaren och Windows 10 rent generellt faktiskt behöver.

Bland buggfixarna som kommer finner vi lösningar på problem med sökrutan. Som att man inte längre kan ta bort sökresultat direkt från sökrutan, något som har retat många användare.

Exakt är Windows 10 20H1 (Build 2004) släpps återstår att se. Det pratas om lansering i april eller maj 2020, men om det stämmer återstår att se.