Sårbarhet i Playstation 5 öppnar för piratkopiering

Hacker

En sårbarhet i både Playstation 5 och Playstation 4 öppnar för att köra piratkopierade eller hemmagjorda spel på konsolerna.

Det rapporterar webbsajten ExtremeTech som säger att konsolhackaren CTurt har avslöjat alla detaljer som krävs för att det ska fungera.


Enligt CTurt så är roten till Sonys nya huvudvärk emulatorn som gör att spel för PS2 kan köra på Playstation 4-konsolerna. Mer specifikt JIT-kompileraren.

Eftersom Sony gav kompileraren priviligierad åtkomst till systemet så tolkas all kod som legitim – vilket betyder att hackare kan utnyttja kompileraren för att köra sin egen mjukvara.

Lästips: Sony chockhöjer priset på Playstation 5 – upp med 12,5 %

CTurt har släppt all information som behövs på Github för den som vill läsa mer. Det är mycket detaljerat och det kräver en del baskunskap om kodning för att förstå allt. Du kan även se en video som bevisar att det fungerar här under.

Sony vet om sårbarheten – kanske inte kan fixa den

Enligt CTurt så vet Sony om sårbarheten efter att hen rapporterat denna till företaget redan för ett år sedan. Speljätten har dock inte släppt en buggfix vilket betyder att sårbarheten är fri att använda även idag.

Anledningen till att Sony kanske inte kan lösa problemet (överhuvudtaget) är hur koden till emulatorn distribueras.

Lästips: Nya Playstation 5 (2022) är mindre & drar inte lika mycket ström

JIT-kompilatorn i fråga ingår inte i operativsystemet till Playstation 4 och Playstation 5. Istället skeppas den med alla nedladdningsbara PS2-spel och på skiva, vilket betyder att det finns en stor mängd sårbar kod som aldrig kan tätas.

Och som ExtremeTech skriver på sin sajt:

”Om du har en kopia av kompilatorn så kan en känd sårbarhet i ett 20 år gammalt spel användas för att ta kontrollen över en JIT-kompilator på en sprillans ny PS5:a.

Det ska sägas att det här inte är något som vem som helst bör testa. Faktum är att du inte bör prova överhuvudtaget någonsin om du är rädd om din PS5:a. Det finns alltid risker oavsett hur försiktig du än är.

Via ExtremeTech

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.