Rockstar bekräftar: Vi blev hackade

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Den senaste tiden har det cirkulerat en större mängd videor som sades visa en tidig testversion av GTA VI. Nu bekräftar Rockstar Games att de har blivit hackade och att det faktiskt är material från det kommande spelet.

Rockstar Games gick ut med meddelandet på Twitter där de säger att hackare kommit åt de interna systemen. Under attacken kom hackarna åt konfidentiell information som har läckts ut på internet.

I sitt meddelande säger spelutvecklaren att de är ”extremt besvikna” över att detaljer om GTA VI har läckt ut på det här sättet, men samtidigt att de fortsätter utvecklingen som planerat.

Beräknat är att ett nittiotal bilder och videor har läckt ut på spelet. Totalt rör det sig om 3 GB data och en hel del källkod. Enligt uppgift har hackarna begärt pengar för att inte läcka källkoden på internet.

Det är inte fastställt hur hackarna tog sig in i Rockstar Games system.

Via The Verge

Viktigt att veta om hacket

Var hittar jag bilderna och videorna på GTA VI?

Både bilderna och videorna sprids via sajter som YouTube och Twitch. Även Reddit har länkar till materialet. Rockstar Games och moderbolaget Take-Two arbetar aktivt med att tvätta bort allt från internet.

Påverkas utvecklingen av GTA VI på grund av hacket?

Rockstar Games säger att utvecklingen pågår som planerat trots hacket. Det finns inga indikationer på att GTA VI skulle fördröjas i skrivande stund. Det beror dock på om mer, känsligt material släpps av hackarna.

När kommer GTA VI att släppas?

De vet ingen mer än Rockstar Games och Take-Two i skrivande stund. Och det är inte ens säkert att den interna lanseringsplanen kan hållas. Vi räknar inte med att GTA VI är redo att släppas förrän sent 2023 eller mer troligt 2024.

Vad är riskerna om källkoden till GTA VI släpps?

För dig som gamer är det ingen utökad risk om källkoden läcker ut. Det värsta som kan hända är att utvecklare och konkurrenter får insyn i koden på ett sätt som påverkar försäljningen av GTA VI i framtiden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.