Sony chockhöjer priset på Playstation 5 – upp med 12,5 %

sony dualsense playstation5 controller remy gieling unsplash 2022
Foto: Remy Gieling, Unsplash

Som om inte den extremt begränsade tillgången och de redan superhöga priserna på Playstation 5 vore nog så kommer nu ett nytt dråpslag för alla som inte lagt vantarna på spelkonsolen än.

Sony meddelar prishöjningar för båda varianterna av Playstation 5 med prisförändringar på upp till 12,5 procent. Det betyder att du även kan förvänta dig att svenska återförsäljare tvingas öka sina priser (när spelkonsolen faktiskt finns i lager) i närtid.

De rekommenderade priserna för europeiska återförsäljare är följande:

ModellNytt prisTidigare prisPrisförändring (%)
Playstation 5 med UHD-diskläsare549.99 euro499.99 euro+10 %
Playstation 5 Digital Edition449.99 euro399.99 euro+12.5 %

Anledningen till att priserna ökar har med de globala inflationsnivåerna samt rådande valutatrender att göra.

Jim Ryan, VD på Sony Interactive Entertainment, säger i ett uttalande att ”baserat på de utmanande, ekonomiska förhållandena så har SEI tagit det tuffa beslutet att öka det rekommenderade priset (RRP) på Playstation 5 på utvalda marknader i Europa, Mellanöstern samt Afrika (EMEA), Asien/Stillahavs-området (APAC), Sydamerika (LATAM) och Kanada.

Notera att USA alltså inte omfattas av prishöjningen på Playstation 5. Det är inte klarlagt varför i skrivande stund.

Prishöjningen har slagit igenom med effekt i alla berörda områden förutom Japan, där ökar priserna istället den 15 september. I skrivande stund ligger priserna på Playstation 5 på skyhöga 9 000 kronor respektive 8 600 kronor (Digital Edition) hos svenska återförsäljare. Anledningen till de höga priserna just idag är för att det är mindre butiker som tenderar att lägga ett mycket högre pris än de riktigt stora återförsäljarna, som Elgiganten, Inet, Media Markt och Webhallen.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.