Samsung Galaxy Watch 4 får uppdaterad mjukvara i fyra år

Både små och stora uppdateringar fram till 2026

Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Om du köper Galaxy Watch 4 så kan du vänta dig uppdateringar i upp till fyra år. Det betyder att Samsung erbjuder lika bra stöd för sin smartklocka som de nya mobiltelefonerna i Galaxy S22-serien som släpptes i början på februari.

Det här är ett viktigt meddelande från Samsung eftersom det garanterar att din smartklocka behåller sitt värde under flera år – till skillnad från med många andra modeller som på sin höjd fick en stor uppdatering och kanske några små.

Nyheten om det långa uppdateringsstödet gäller alla varianter av Galaxy Watch 4 samt kommande modeller i Galaxy Watch-serien.

Läs mer: Samsung släpper första uppdateringen till Galaxy Watch 4

samsung galaxy watch 4 2021
Utseendet heter One UI och är utvecklat av Samsung. Mjukvaran under heter Wear OS och är från Google.

Wear OS och One UI uppdateras fram till 2027

Samsung kommer att släppa uppdateringar till mjukvaran i Galaxy Watch 4 fram till slutet på 2026. Tidigare använde den sydkoreanska tillverkaren operativsystemet Tizen i sina smartklockor, men idag har de bytt till Wear OS som utvecklas och underhålls av Google.

Med Tizen hade Samsung stort inflytande som en av de huvudutvecklarna och ledande aktörerna kring operativsystemet. Med Wear OS är det Google som står för förbättringarna (One UI är det överliggande gränssnittet som Samsung utvecklar själva), vilket är lite oroväckande.

Anledningen är att Wear OS inte får speciellt många, stora uppdateringar. Och det är långt mellan dem.

Så de fyra åren betyder inte att du får en stor uppdatering varje år som med Android. Istället kanske du får en eller två riktigt stora uppdateringar om du har tur, och en hel rad mindre säkerhetsfixar och optimeringar.

Läs mer: Är Samsung Galaxy Watch 4 kompatibel med iPhone & iOS?

apple watch series 3
Watch Series 3 från 2017 har senaste watchOS 8. Fenomenalt bra stöd av Apple.

Apple dominerar fortfarande med Watch-serien

Apple i sin tur har full kontroll över både sin serie med smartklockor och mjukvaran de använder. Med watchOS får vi flera små uppdateringar varje år samt en stor uppgradering. Och stödet bakåt till äldre modeller av Watch-serien är riktigt bra.

Senaste watchOS 8 stöds idag av sex modeller, från Watch Series 3 som släpptes 2017 till Watch Series 7 från 2021. Normalt erbjuder Apple fem år med uppdateringar till sina smartklockor, så från watchOS 9 kan vi räkna med att Watch Series 3 inte längre stöds.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.