Samsung Galaxy S9 kan spela in video i 1 000 fps

Samsung Galaxy S8 Plus
Bild: Samsung Galaxy S8 Plus

Samsung Galaxy S9 kan bli nästa mobiltelefon som klarar videoinspelning i extrema 1 000 fps. Om de senaste uppgifterna stämmer blir modellen den andra efter Sony Xperia XZ Premium som klarar det.

Enligt den information som finns ska kamerasensorn som används vara egenutvecklad av Samsung. Detaljerna kring sensorn är av förklarliga skäl få i skrivande stund, så vi får helt enkelt vänta lite till och se om mer dyker upp inom kort.

Och med så sparsam information som det ovan bör vi också ta hela inkluderingen i Samsung Galaxy S9 med en stor nypa salt. Att sensorn finns betvivlar vi inte, men frågan är om den kommer i nästa stora lansering från Samsung.

Att kunna spela in i 1 000 fps öppnar för en hel de kreativa inspelningar, speciellt om telefonen är ordentligt vädertätad. Och nu när tekniken blivit så mogen att inspelningarna kan ske i 1080p (full-HD) går det att göra extremslowmotion i hög kvalitet.

Men viktigare är kanske ändå 4K-inspelning och vilken bildkvalitet man kan få ut där. Med iPhone X, iPhone 8 och iPhone 8 Plus får vi 4K med 60 fps, vilket de är först med att klara. Inte ens Samsung Galaxy Note 8 kan spela in så snabbt, vilket förklaras med begränsningar i Snapdragon 835-processorn.

Om Samsung Galaxy S9 får en ny kamerasensor och uppgraderad processor med stöd för 4K/60fps är det viktigare för de allra flesta. Samtidigt är det viktigt för Samsung om företaget ska kunna fortsätta konkurrera i högsta prisklasserna med Apple och Huawei.

Det här betyder 1 000 fps när du spelar in videor
När du spelar in med 1 000 fps så sparas så många stillbilder varje sekund.

Det gör att du med extrem precision kan välja ut vilka bilder du vill behålla i videon och den vägen sakta ner tiden i detalj. Utmaningen är det 1 000 fps gör att tiden går exceptionellt långsamt vilket bara lämpar sig under mycket korta perioder. Spelar du in i 1 000 fps under en hel minut så blir 1) videon extremt stor på mobiltelefonen och 2) det tar mycket, mycket längre tid att kolla på hela innehållet.

Ett tips är att undvika 1 000 fps och istället välja 240 fps om det går, eller till och med 120 fps. Du får högre bildkvalitet eftersom processorn inte måste komprimera bilderna lika hårt och upplösningen är högre, och för 99 % av alla situationer så räcker 240/120 fps mer än tillräckligt för att ta riktigt coola slowmotion-videor.

Vad tycker du är viktigaste kring kameran i din mobiltelefon? Är det en bra selfiekamera på framsidan, hög videokvalitet eller kanske dubbla kameror med porträttläge? Skriv en rad och berätta vad du tycker är viktigast.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.