Avaktivera Bixby-knappen på Samsung Galaxyx S8 – nu är det möjligt

Samsung Galaxy S8 Plus
Bild: Samsung Galaxy S8 Plus

Har du en Samsung Galaxy S8 kanske du retar dig lite på telefonens så kallade Bixby-knapp. En fysisk knapp på sidan av mobiltelefonen med bara ett syft – att starta den digitala assistenten från Samsung.

Kritiken mot knappen har varit blandad. Till att börja med fungerade inte Bixby överhuvudtaget vid lanseringen av Galaxy S8, för det andra är det enkelt att komma åt knappen av misstag och starta assistenten när man inte vill det.

Att skapa en fysisk knapp som är låst till en tjänst få vill använda är knappast en användarvänlig lösning från Samsung sida. Snarare väldigt onödig, speciellt när den tidigare inte ens gick att inaktivera knappens funktion.

Tacksamt nog har Samsung nu tagit åtminstone delar av förnuftet till fånga och låter användarna Bixby-knappen. Det går fortfarande inte att ändra dess funktion, men nu kan vi i alla fall hindra oavsiktlig aktivering av Bixby i tid och otid.

Det finns en hel mängd digitala assistenten som slåss om användarna. Apple har Siri på bland annat iPhone och iPad, Google har Assistant i många nyare Android-telefoner och Cortana finns på Windows 10. Amazon har Alexa som blivit mycket populär bland annat i USA. Och så finns nu Bixby på Samsungs mobiltelefoner.

samsung-bixby-installningar
Foto: Sammobile

Digitala assistenter har inte riktigt fått något fotfäste i Sverige än då tillgängligheten på svenska är begränsad. Men i engelsktalande länder växer sig tekniken allt starkare. Och med större utbud på svenska i framtiden kan vi tänka oss en kraftig ökning även här.

Tills dess hade det varit mer än önskvärt att själva få programmera om knappen till mer än bara Bixby. Som att aktivera kameran, starta en favoritapp eller dylikt.

Bixby är för många ett onödigt ont som Samsung försöker pracka på alla användare, oavsett om de vill det eller inte. Vi hoppas att den sydkoreanska tillverkaren tar sitt förnuft till fånga och slutar med sina dumheter kring Bixby-knappen. Släpp den fri säger vi!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.