Annons

Google raderar säkerhetskopior av Android – efter bara 60 dagar

Android Logo 950 x 500
Annons

Om du har en pryl som använder Android är chansen stor att du har en säkerhetskopiering av dennes mjukvara på ditt Google Drive-konto. En liten extra säkerhet utifall att prylen skulle gå sönder så att inga filer går förlorade.

Nu har det visat sig att inte heller säkerhetskopieringen är skyddad från förlust av filer och inställningar. Detta då en policy-ändring hos Google gör att säkerhetskopieringar automatiskt raderas om inte berörda Android-enheter används under en 60-dagarsperiod.

Det betyder kort och enkelt följande. Om du har exempelvis en Android-telefon eller surfplatta och skapar en säkerhetskopiera, då måste du använda enheten minst en gång varannan månad. Annars tas säkerhetskopian bort av Google. Oavsett hur mycket ledigt utrymme du har på Google Drive.

Annons

För de allra flesta kommer den här förändringen inte betyda något i praktiken. Detta då många använder sina prylar mer regelbundet än varannan månad. Men det är bra att veta om begränsningen för att inte drabbas av misstag.

Och om du inte själv har koll på vilka regler som gäller finns risken att de automatiska system som finns på plats inte håller vad vi tror att de lovar. Problemet med att Google tar bort säkerhetskopior efter 60 dagar är inte att det sker, snarare att extremt få faktiskt verkar förstå att det sker.

Vi rekommenderar alltid att våra besökare gör regelbundna säkerhetskopierar av alla sina viktigaste filer; som fotografier och dokument av olika slag. Det betyder så klart inte vara allt samlat på ett ställe, men åtminstone någonstans och med jämna mellanrum för att inte data ska gå förlorad vid exempelvis en olycka.

En person som troligtvis hade önskat att han kände till Googles regler är Reedit-användaren Tanglebrook. När hans Nexus 6P behövde ersättas tvingades han använda en iPhone under ett par månder och under den tiden raderades den Android-backup som telefonen skapat åt honom. Ingen förvarning, inget meddelande. Ingen möjlighet att återskapa säkerhetskopian i efterhand. Ouch.

Här bör vi kanske säga att Google inte tar bort några vanliga filer från din molnlagring på Drive. Så allt du själv laddat upp dit är snyggt sparat och säkrat. Tur är väl det, eller hur?