Därför är Xbox One X bäst även för de utan en 4K-TV

Microsoft Xbox Scorpio

Xbox One X är den kanske hetaste spelkonsolen på marknaden, trots att den inte släppts till butik än. Anledningen är den extrema prestanda som konsolen har och att den kan hantera 4K-upplösning i 60 fps.

Men visste du att Xbox One X inte bara är för de med tv-apparater som klarar 4K och HDR? Tack vare stöd för så kallad ”supersampling” kan spelkonsolen ge betydande kvalitetsökning även i 1080p.

Vad konsolen gör är att rendera varje enskild bild i 4K-upplösning och sedan skala ner den till 1080p. Det betyder högre skärpa, möjlighet att visa mer detaljerade texturer och även en högre framerate; alltså bildvisningsfrekvens.

Möjligheterna jämfört med befintliga Xbox One S är stora då hårdvaran är betydligt mer kapabel. Det finns rejält med kapacitet att hämta från Xbox One X och även om du inte kan nyttja den fullt ut med en tv i 1080p så är den framtidssäkrad och bättre än allt annat på marknaden ändå.

För att supersampling ska fungera på korrekt sätt och bildkvaliteten bli bättre krävs att spelen har stöd för det. De måste uppdateras och kommer att märkas som ”Xbox One X Enhanced”.

Märkningen kommer även att användas på de titlar som har stöd för 4K samt HDR. Dessa är dock extra märkt med just ”4K” och ”HDR”, så det blir aldrig några konstigheter kring vad de är kapabla till med rätt konsol och tv.

Så när du skaffar ett spel som är märkt ”Xbox One X Enhanced” vet du att bildkvaliteten är bättre på en Xbox One X med någon tidigare spelkonsol från Microsoft. Och det kommer att finnas kring 130+ spel vid lanseringen av Xbox One X som är uppdaterade med stödet. Bra där Microsoft.