Samsung Galaxy S9 kan bli först med justerbar bländare – kan slå iPhone X

Samsung Galaxy S8 Plus
Bild: Samsung Galaxy S8 Plus

Samsung Galaxy S9 kan bli den första mobiltelefonen vars kamera får en justerbar bländare.

Ett stort steg framåt för kameratekniken i framtidens mobiltelefoner och en tydlig väg från det megapixelrace som tidigare rasade på marknaden.

  • Snabb bländare på f/1.5
  • Galaxy S9 får en bakre kamera, Galaxy S9 Plus får två
  • Slut på megapixelracet hos tillverkarna
  • Läs mer om Samsung Galaxy S9 här

Istället för att fokusera på höga upplösningar väljer tillverkarna att marknadsföra andra lösningar för telefonernas kameror. Som snabbare autofokus, bättre bildtagning i dåliga ljusförhållande och dubbla kameror.

Galaxy S9 kan dessutom bli först med en faktiskt justerbar bländare som användaren kan kontrollera. Här pratar vi så klart om en fysisk variant som fungerar likt med objektiven till en vanlig system- eller kompaktkamera, och inte en simulerad som exempelvis med Huawei P9.

Stor bländare ger mer ljus och fin oskärpa vid porträtt

Där LG V30 ståtar med en snabb bländare på f/1.6, vilket är föredömligt lågt, ska Galaxy S9 klara extrema f/1.5. En marginell förbättring på pappret men ett stort steg framåt för tekniken.

Så vad betyder egentligen en justerbar bländare för dig som användare? Bländaren kontrollerar mängden ljus som släpps in genom optiken till sensorn. Mer ljus (stor bländare) betyder bättre bilder i dåliga ljusförhållanden och en vacker oskärpa bakom närliggande motiv (som porträtt).

Om man istället bländar ner (minskar bländaren) för att begränsa ljusinsläppet blir bakgrunden tydligare och bildkvaliteten ökar. Hittills har det här bara kunnat göras digitalt i telefonernas kamera-appar, men kanske kan vi få en riktig lösning med Samsung Galaxy S9.

Kommer Galaxy S9 att vara bättre än iPhone X?

Jag är glad att du frågade. Och svaret är nej. Och ja.

Det beror helt enkelt på om du föredrar Android eller iOS i din telefon och hur mycket du är villig att betala för den senaste tekniken. Apple har skapat nästa generations mobiltelefon med tekniken som vi finner i iPhone X – och de andra tillverkarna får svårt att hänga med i kameratekniken som Apple lyckats implementera.

Skärmen och prestandan är inte lika anmärkningsvärd som frontkameran i iPhone X. Samsung, Huawei och de andra tillverkarna har inga problem att skapa skärmar som går kant i kant och komponenter som presterar i den absoluta toppklassen. Men frontkameran, den är något helt annat.

Det finns inget som tyder på att Samsung kan utmana iPhone X på fronten, men baksidan är något helt annat. Här har den sydkoreanska tillverkaren alla möjligheter att slå hårt och snabbt mot Apple. Speciellt med Galaxy S9 Plus som väntas få dubbla kameror där den andre får en största bländare på f/2.4 i teleläge.

Frågan är om Galaxy S9 Plus kommer att kosta nära 10 000 kronor som så många andra flaggskeppstelefoner gör idag. Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.