Android 8.1 Beta 2 aktiverar med-processor i Pixel 2 och Pixel 2 XL

google pixel 2 pixel 2

Stora nyheter på gång till alla med en Pixel eller Pixel 2 XL. Med senaste uppdateringen till Android 8.1 Beta 2 aktiveras preliminärt stöd för Pixel Visual Core — en dedikerad med-processor för telefonernas kamera.


I skrivande stund handlar det om en tid implementation som kommer att förfinas med kommande släpp av beta-versioner. Den som provar redan idag kommer alltså inte att se den fulla potentialen i Pixel Visual Core.

Men vad är egentligen Pixel Visual Core och vad kan man använda den till? Det är en med-processor som ackompanjerar telefonernas vanliga processor och används uteslutande för att behandla fotografier.

Med-processorn är mycket effektivare än vanliga processorn på bildbehandling med upp till fem gånger hastigheten med bara en tiondel av strömförbrukningen. Pixel Visual Core kommer även används till avancerad maskininlärning som rör kameran och automatisk bildjusteringar.

Huawei och Apple använder AI-processorer i sina telefoner

En intressant detalj är att med-processorn är den första egenutvecklade processorn från Google som de inkluderar i sina telefoner. Men tanken på en extra beräkningskrets är knappast något nytt.


Apple har sedan länge haft med-processorer i sina iPhone-telefoner och använder dem bland annat för att hantera enheternas olika sensorer. Huawei har med Mate 10 Pro släppt marknadens första telefon med en dedikerad AI-krets (Neural Processing Unit), tätt följt av iPhone X som har en liknande krets för samma ändamål.

Om vi ska återgå till Pixel 2 och Pixel 2 XL kan sägas att senaste beta-versionen kan användas av alla som anmält sig till Android Beta Program.

Tänk på att beta-versioner inte är färdiga utan kan innehålla buggar och annat otyg som ställer till det. Vill du vänta på den färdiga versionen kan du räkna med att få vänta till slutet på december, eller en bit in på januari 2018 om det dröjer något.

Så aktiverar du Pixel Visual Core redan idag

Vem vill vänta på allt nytt och spännande – installera Android 8.1 Beta 2 och aktivera Pixel Visual Core redan före den färdiga lanseringen.

Börja med att aktivera dig som Android Beta-testare på den här sidan om du inte redan gjort det. Följ alla instruktioner för att installera nya versionen på din telefon innan du går vidare.

Klart? Då följer du dessa enkla steg för att aktivera med-processorn. Kör du en svenska version av Android ser det givetvis lite annorlunda ut, men en snabb översättning från engelska och du är klar på 30 sekunder.

  1. Gå till Settings > System > About phone
  2. Leta upp Build number > Tryck fem gånger snabbt på namnet
  3. Gå tillbaka till Settings > Välj Developer options
  4. Scrolla ner till ”Debugging” och aktivera alternativet ”Camera HAL HDR+”
  5. Starta om telefonen för att aktivera stödet

Svårare än så är det inte.

Det här kan Pixel Visual Core göra idag

I skrivande stund ger med-processorn inga fördelar till dig som använder den inbyggda standardappen för kameran. Den har nämligen redan fullt stöd för HDR+. Istället måste du använda en tredjepartsapp som stöder Android Camera API (vilket är alla).

Så när du startar kameran i Instagram eller Facebook får du en omedelbar kvalitetsförbättring i dessa tack vare Pixel Visual Core. Google har ett mål att kvalitetsskillnaden mellan den inbyggda kameraappen och tredjepartsapparna inte ska skilja sig så värst mycket.

Faktum är att du inte kan vänta dig några större förbättringar riktigt än. Stödet är fortfarande begränsat i sin tidigare version och först under nästa år kommer vi att se de riktigt stora nyheterna med Pixel Visual Core.