Nu klarar HDMI att köra i 8K-upplösning med Dynamic HDR – HDMI 2.1 är här

hdmi kablar

HDMI 2.1 har släppts i sin färdiga form efter att HDMI Forum äntligen färdigställt specifikationerna. Men tro inte att du får se tekniken i någon konsumentprodukter inom det allra närmaste.

Med HDMI 2.1 ökar bandbredden till 48 Gbps och ger stöd för upplösningar upp till 10K. Fullt så högt kommer du dock inte att kunna köra dina skärmar; men däremot 8K i 60 Hz eller 4K i 120 Hz.

Det kan jämföras med Thunderbolt 3 som ”bara” är kapabel till bandbredd på upp till 40 Gbps. Det ger stöd för antingen två samtidiga 4K-skärmar eller en 5K-skärm i 60 Hz.

Den nya specifikationen visar även på stöd för Dynamic HDR. En teknik för att videouppspelningen hela tiden ska visa idealiska värden för djup, detaljrikedom, ljusstyrka, kontrast och färgrymd. Detta sker scen för scen, eller till och med bildruta för bildruta där det går.

HDMI 2.1 kräver nya HDMI-kablar

För att kunna dra nytta av alla fördelar krävs inte bara helt nya produkter med stöd för HDMI 2.1 — du måste även byta dina HDMI-kablar.

HDMI Forum har designat en kompatibel standard för kablar som stöder HDMI 2.1 och kallar dem Ultra High Speed HDMI Cable. Dessa kan hantera den fulla bandbredden, har en separat ethernet-kanal och är bakåtkompatibel med alla dina befintliga HDMI-prylar.

Med allt ovan sagt bör kanske nämnas att HDMI 2.1 är en teknik för framtiden och inte något att satsa på idag. Så spring inte och köp de allra första prylarna som stöder nya standarden så fort de släpps.

Fortfarande försöker 4K får ett fotfäste i våra hem med förvånansvärt lite material som faktiskt stöder den höga upplösningen. Och det finns inget som pekar på att 8K blir speciellt vanligt inom den närmsta tiden, åtminstone inte under 2018, även om vi ser indikationer på ett ökat intresse hos tillverkarna.

Vad tror du om HDMI 2.1? Skulle du kunna betala dyrt för en datorskärm eller tv i 8K? Skriv en rad och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.