VESA presenterar ny kabelstandard för 8K-upplösningar

sharp-aquos-8k-tv

Skärmupplösningarna sticker i höjden och befintliga standarder inte hänger med. Därför presenterar VESA nya kabelstandarden DP8K som ska klarar hela 8,1 Gbps per kanal – tillräckligt för 8K i 60 Hz.

Tekniken som möjliggör det hela kallas High Bit Rate 3 (HBR3). Den gör att du kan driva extrema 8K i 60 Hz eller 4K i 144 Hz. Den senare är mer lämpad för nutiden och blir ett intressant tillskott för gamers som kräver hög bildvisningsfrekvens.

Skärmar kapabla till 4K med 144 Hz väntas dyka upp i Sverige redan under april månad 2018. Räkna dock med superhöga priser och det krävs en rejäl gamingdator för att driva den till fullo i spel.

Den nya kabelstandarden är ett måste för att kunna skicka en okomprimerad signal i 4K-upplösning.

Flera olika kabelvarianter med DP8K-standarden

VESA har bekräftat det kommer flera olika kabelvarianter som använder DP8K-standarden. Förutom den vanliga Displayport-varianten får vi Mini Displayport samt USB Typ-C att se fram emot.


Samtidigt med DP8K passade VESA på att bekräftar en planerad tidsplan för ersättaren till Displayport 1.4. Inom 18 månader ska den kunna presenteras med dubbla bandbredden.

VESA arbetar parallellt med att förbättra den blandade data-plus-video-överföringar med USB-C.

Redan idag har USB-C en kapacitet på mellan 5 och 10 Gbps. Signalen måste delas mellan data och video vilket kapar datamängden för videosignalen till hälften av vad den borde klara. Detta tänker VESA adressera för att USB-C ska kunna hantera okomprimerad 4K i 60 Hz.

Läs mer om nyheten på den officiella webbsajten för VESA.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.