Samsung Galaxy S8 & Galaxy S8 Plus — det här vet vi idag

Samsung Galaxy S7

Det fortsätter att strömma ut information om kommande flaggskeppstelefonen Samsung Galaxy S8 & Galaxy S8 Plus. Efter att den sydkoreanska tillverkaren återkallat alla Galaxy Note 7 bekräftades att användarna kunde få rabatterat pris på Galaxy S8, och sedan dess har komponent efter komponent avslöjats i telefonen.

Vad vi känner till idag är att Samsung Galaxy S8 kommer i två modeller, båda med 6 GB internminne och 256 GB lagringsutrymme. Båda ska även använda helt nya och extremt kraftfulla Snapdragon 835-processorn. Den nya processorn är 40 procent energieffektivare än befintliga Snapdragon 821, så räkna med hög prestanda med jämförelsevis låg strömförbrukning.

Vidare får Galaxy S8 nya och supersnabba Quick Charge 4.0 vilken använder USB Typ-C för att ladda telefonens batteri upp till 20 procent snabbare än någonsin tidigare. Det ska även finnas trådlös laddning vilket är en välkommen förbättring (om det faktiskt stämmer).

Skärmen i Galaxy S8 väntas vara tryckkänslig med stöd för att känna av flera nivåer av tryck. Det skulle i så fall vara ett stort steg närmare Apple som använt liknande teknik i två år nu. Exakt hur tekniken ska implementeras återstår att se, men den kan komma till både standardmodellen Galaxy S8 och en större Galaxy S8 Plus.

Samsung Galaxy S8 Plus är en modell vi ännu vet väldigt lite om men som ryktas få en enorm 6,3-tumsskärm som är kantlös. En helt galet stor skärm enligt oss och frågan är om den lyckas fånga konsumenternas intresse med tanke på att den blir en gigantisk telefon att gå runt med. Snarare än surfplatta av mindre slag än en telefon av det större. Samtidigt tror många att Galaxy S8 får en större 5,7-tumsskärm istället för dagens 5,1-tums.

Snart kan skärmen vara hemknappen. En spännande tanke för framtida mobiltelefoner.
Snart kan skärmen vara hemknappen. En spännande tanke för framtida mobiltelefoner.

 

Galaxy S8 kan ha hemknappen i skärmen

En detalj som kan göra stor skillnad är att uppgifter pekar på att hemknappen försvinner. Istället ska användaren bara behöva lägga ett finger på skärmen och via ultraljud läsa av beröringen, för att låsa upp skärmen. Då kan kanterna göras tunnare och skärmens storlek blir inte lika tydlig för den som har telefonen. Vi håller tummarna, det här är riktigt cool teknik och kan visa åt vilket håll mobiltelefonerna går 2017/2018.

En detalj som vi ännu inte känner till är huruvida Galaxy S8 får stöd för MicroSD-kort eller inte. Med 256 GB lagringsutrymme lär behovet inte vara stort för de allra flesta, men de få som kräver det där extra av sin telefon lär hoppas på att MicroSD-kort kan användas. Idag finns de små minneskorten i storlekar upp till 1 TB men frågan är vad telefonen i så fall klarar.

I skrivande stund arbetar Samsung med att släppa en uppdatering med Android 7.0 till Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge. När Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus släpps kan vi med stor sannolikhet vänta oss Android 7.1 eller senare. Allt annat vore högst olyckligt med tanke på hur länge vi får vänta på varje större uppdatering. Google har idag färdigställt Android 7.1.1 för sina Pixel-telefoner, så vill man snabbt ha ny mjukvara är dessa ett utmärkt val istället.

Vi hoppas att Galaxy S8 presenteras under Mobile World Congress tidigt nästa år. Samsung är desperata efter floppen med Galaxy Note 7 och mycket hänger nu på att nästa flaggskeppsmodell blir en riktigt fullträff. Vi räknar med att Samsung lägger ner alla sina resurser i att göra Galaxy S8 till den bästa mobiltelefonen någonsin, oavsett tillverkare och modell, vilket gynnar oss användare.

Huvudbilden: Eftersom vi inte har några bilder på Galaxy S8 eller Galaxy S8 Plus får ni hålla till godo med en på Galaxy S7. 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.