Samsung Galaxy S23 kan ha en 200-megapixelkamera

samsung galaxy s22 ultra 2022 samsung press
Bild: Pressbild, Samsung

Går du och väntar på att Samsung ska presentera nya generationens Galaxy S23? Kanske är du riktigt intresserad av fotografering och hoppas att kamerorna är förbättrade jämfört med den tidigare modellen?

Då kanske vi har positiva nyheter till dig, för det ryktas att Galaxy S23 får en extremt högupplöst kamera på hela 200 megapixel. Det i sig själv är inte en garanti för att kvaliteten är hög, men det är en indikation.


Lästips
Xiaomi 12 Lite är en enkel och prisvärd mobiltelefon

Ju högre upplösning en kamera har desto fler detaljer kan den samla in till dina bilder. Men det betyder också att varje pixel får mindre ljus eftersom det är så många pixlar som slåss om ljusmängden som kommer in via linsen. Det betyder att det blir mer brus i bilderna istället.

Samsung har ständigt tryckt specifiktationerna uppåt och använder 108-megapixelkamera i sina dyrare modeller idag. Det gör även flera andra tillverkare, exempelvis Xiaomi som har några riktiga tungviktare till mobiltelefoner på marknaden idag.

Och även Motorola Moto-serien är på väg åt det hållet med sin kommande Moto X30 Pro. Den modellen har en extrem 200-megapixelkamera vilket ger oss en klar indikation på vilken bildkvalitet vi kan vänta oss i Galaxy S23 (om Samsung väljer en kamerasensor av liknande kvalitet och upplösning).

Det finns en stor chans att Samsung tänker använda sig av så kallad ”pixel-binning” med den nya kameran.

Pixel-binning betyder att informationen som finns i fyra pixlar slås ihop till en enda, större pixel. Därmed minskar upplösningen till en fjärdedel, men bildkvaliteten ökar eftersom varje pixel har mycket mer ljusinformation och är ljusstarkare än utan pixel-binning. Vi behöver inte 200 megapixel till våra bilder, däremot är 50 megapixel betydligt mer rimligt, speciellt då sensorn i dagens mobiltelefoner är väldigt små och begränsade.

Via Phandroid

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.