Samsung Galaxy Note 10 kan sakna fysiska knappar

Samsung Logo 2016

Samsung kan ta bort alla fysiska knappar med kommande flaggskeppstelefonen Galaxy Note 10. Det rapporterar webbsajten AusDroid som även skriver att det betyder att den oönskade Bixby-knappen äntligen kan försvinna.

Galaxy Note 10 väntas bli ett större lyft för den populära storserien från Samsung. Det är serien där den sydkoreanska tillverkaren visar upp alla sina nya, stora funktioner. Och det är här som tekniken hamnar innan den förfinas och landar i mer mainstream-tillverkade Galaxy S-serien.

Att Samsung skulle ta bort alla fysiska knappar är ett radikalt drag som kommer att ha stor inverkan på hur användarna hanterar sina telefoner. Eftersom vi inte vet vilken typ av knappliknande funktionalitet som ersätter är det också svårt att gissa exakt hur påverkan blir.

Det kan handla om tryckkänsliga sidor likt med Google Pixel 3. Eller kapacitiva knappar utan utstickande delar. Eller bara geststyrning med tillhörande, inbyggd fingeravtrycksläsare samt nedre touchknappar på skärmen.

Finns det en efterfrågan efter mobiltelefoner utan fysiska knappar?

Den stora frågan är så klart hur bra en knapplös mobiltelefon fungerar i händerna på användarna. Är det här något som efterfrågas, och vilka är de stora fördelarna?

En fördel är att integriteten i konstruktionen kan stärkas eftersom de svaga punkter som knapparnas utskärningar har inte finns där. En annan är att vattentätningen förbättras eftersom det inte finns några hål som kräver gummitätningar.

Mobiltelefonen Meizu Zero är ett steg åt hållet som Galaxy Note 10 kanske tar. Den kinesiska tillverkaren har tagit bort alla kontakter, det finns inga hål åt högtalaren och inte ens plats för ett SIM-kort. Minimalism på högsta nivå alltså.

Kan du tänka dig att köpa en mobiltelefon? Vilka problem och vilka fördelar kan du tänka dig? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.