Fortsatta problem med tredje generationens Mac-tangentbord

Macbook Pro Late 2016 keyboard

Apple har fortfarande problem med att tangentbord i företagets Mac-datorer krånglar. Primärt handlar det om tredje generationens tangentbord i Macbook Pro och Macbook. Och användarna är minst sagt frustrerade över situationen.

  • Tredje generationens fjärilsbrytare med silikonmembran är inte en hundraprocentig lösning
  • Apple-insidern John Gruber kallar det Apples värsta produkt genom tiderna
  • Fortsatta problem för användarna
  • Nyheterna i macOS 10.14.4

Apple har bekräftat att ett litet antal användare har fortsatta problem med tredje generationens tangentbord som använder fjärilsbrytare. Företaget noterar också att den absoluta majoriteten av användarna har en positiv upplevelse med det nya tangentbordet.

Men den här berättelsen handlar så klart inte om de som har en positiv upplevelse, utan om de som gång på gång drabbas av problem. Och problemen härstammar så långt bak som till första generationens fjärilsbrytare som introducerades med första Macbook-modellen under 2015.

Tangentbordet i den datormodellen var radikalt förändrad jämfört med tidigare Mac-modeller. Apple pekade på stabilare tangenter som vacklar mindre åt sidorna. Användarna på instabilare tangentbord som är superkänsliga för minsta lilla dammkorn.

Så instabila att Apple tvingades försvara sig i domstol efter flera stämningar från arga användare.

Apple har försökt lösa problem – utan att erkänna problem

Apple har gjort upprepade försök att lösa problemen med tangentborden. Och företaget har inte varit speciellt angelägna att erkänna att det finns något utbredd problem.

Designen i tangentbordet har förändrats tre gånger sedan första generationen. Målet har varit att göra tangenterna ännu mer pålitliga, men fortfarande kommer rapporter om problem. Så många att Apple kring mitten på 2018 tvingades öppna ett serviceprogram för reparation av tangentbord i Macbook- och Macbook Pro-datorer.

I consider these keyboards the worst products in Apple history. MacBooks should have the best keyboards in the industry; instead they’re the worst. They’re doing lasting harm to the reputation of the MacBook brand.

John Gruber

Tillslut kom en tredje designändring, som också är den senaste i skrivande stund. Den tillför bland annat speciella silikonmembran under tangenterna som ska stoppa damm och väta från att tränga in. Något Apple inte har bekräftat officiellt, men en anledning som refereras i läckta Apple-dokument.

Och silikonmembranen verkar inte fungera hundraprocentigt heller. För flera rapporter från användare visar att de har fortsatta problem. Så frågan är hur länge detta kan fortgå innan Apple får nästa stämning på sig, och när sviker användarnas förtroende helt i frågan. Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.