Samsung Galaxy Book 2 – bärbar dator med Snapdragon-processor

samsung-galaxy-book-2

Samsung Galaxy Book 2 en bärbar dator med Qualcomm Snapdragon-processor från sydkoreanska tillverkaren. Den konkurrerar direkt med Microsoft Surface Pro 6 och HP Spectre Folio.

Samsung Galaxy Book 2 är andra generationens modell av typen 2-in-1 och med Windows som operativsystem. Du kan använda den som en vanlig surfplatta med en styluspenna, eller ansluta ett tangentbord och få en bärbar dator med pekskärm.

Det medföljer både ett tangentbord och styluspennan S Pen. En stor fördel jämfört med Microsoft Surface Pro och Apple iPad Pro. Den förstnämnda kommer utan tangentbord, den andra utan både tangentbord och styluspenna. Det ger extra kostnader för att komplettera ditt köp.

Hårdvaran innanför skärmen på Galaxy Book 2

samsung-galaxy-book-2-front

Skärmen är på 12 tum och har upplösningen 2 160 x 1 440 pixlar (FHD+). Panelen är av typen Super AMOLED, vilket betyder att det är en OLED med tillhörande digitizer för att kunna fungera som en pekskärm. 

Under skärmen sitter en Qualcomm Snapdragon 850 SoC med tillhörande 4 GB RAM-minne och 128 GB lagringsutrymme. Det är en snabb processor på 2,95 GHz som är speciell för Windows-datorer. RAM-minnet är helt klart i underkant, inte minst då det finns telefoner med dubbla mängden idag.

För anslutning till nätverk finns WiFi 802.11ac samt 4G/LTE med hastigheter upp till 1 Gbps. Tillbehör ansluts via två portar av USB Typ-C och Bluetooth. Och Microsoft har tacksamt nog behållt den traditionella hörlurskontakten.

Samsung Galaxy Book 2 har hygglig batteritid

samsung galaxy book 2 spen keyboard

Överst på skärmen sitter en webbkamera på 5 megapixel samt en baker kamera på 8 megapixel. Inte direkt några högupplösta monsterkameror, men för sitt syfte är det tillräckligt. Batteriet klarar upp till 20 timmars användning i Windows så kallade S Mode.

Samsung Galaxy Book 2 släpps initialt på den amerikanska marknaden. Rekommenderad prislapp är 999 USD, vilket motsvarar 11 200 kronor inklusive moms. Det är i skrivande stund oklart när modellen släpps i Sverige.

Video med genomgång på engelska med webbsajten Engadget.

Frågor och svar om Samsung Galaxy Book 2

Vad är Windows S Mode?

S Mode är ett begränsat läge i Windows som gör att datorn bara kan köra appar från Windows Store. Det ökar säkerheten och minskar kraven på datorn. Det betyder också att du inte kan köra alla program som du kan vill göra.

Är 20 timmars batteritid bra eller dåligt?

Om du kan klara dig med det begränsade S Mode så kan du räkna med att ha batteritid under större delen av dagen. Åtminstone tills batteriet blir sämre. 20 timmar lär dock vara önsketänkande och ska bara ses som en teoretisk, maximal användningstid. 

Hur bra är Snapdragon 850 jämfört med en vanlig Intel-processor?

Du kan räkna med att Snapdragon 850 gör ett hyfsat bra jobb beroende på vilken Intel-processor du jämför med. Den kommer inte att slå en nyare Core i7-processor i tunga arbeten. För normalt kontorsarbete och lättare spel väntas den sköta sig utmärkt. 

Är Samsung Galaxy Book 2 prisvärd?

Det är inte helt lätt att avgöra. 4 GB RAM-minne är hälften av vad den borde ha enligt oss på Tekniksmart.se. Ur den aspekten är det bättre att köpa en Surface Pro med 8 GB RAM från Microsoft även om denna är snäppet dyrare. Däremot ingår både S Pen och tangentbord; och ett tangentbord ingår inte med Microsofts alternativ, vilket ökar kostnaden på den med ytterligare 1 500 kronor. 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.