Säker surf i Microsoft Edge med inbyggd VPN – kräver Microsoft-konto

Microsoft Edge logo 2020

Microsoft bygger in en VPN i webbläsaren Edge. Det är en kostnadsfri tjänst som bygger på teknik från Cloudflare och som ger dig 1GB krypterad data varje månad när du är inloggad på ditt Microsoft-konto.

Det är en extremt begränsad VPN-lösning som Microsoft erbjuder då den har en låg månadskvot och du måste vara inloggad för att använda den. Men gratisanvändare som vill ha en grundläggande, enkel VPN i sin webbläsare kanske uppskattar att det finns direkt i Edge ändå.

En utmanande detalj är just inloggningen eftersom Microsoft vill kunna se hur mycket data du har förbrukat. De vill alltså spåra ditt surfande med VPN-tjänsten aktiverad, vilket går helt emot i princip alla fördelar med att ha en VPN – vilket är att slippa bli spårad.

Här är vad du måste veta om VPN-tjänsten som används i Edge. Du kan också läsa mer på Microsofts egna supportsida här.

Lästips: Nu finns Google One VPN för iPhone och iOS

Vad är en VPN?

VPN är en förkortning för Virtual Private Network. Det är en teknik för att dölja all trafik som skickas till och från din VPN-anslutna dator, surfplatta, mobiltelefon eller allt som skickas från ditt hemnätverk om du vill det. Trafiken krypteras i en så kallad tunnel som ingen kan se och din IP-adress göms (du får en temporär IP-adress som pekar till VPN-leverantören istället).

Tittar Microsoft på min data när jag använder deras VPN?

Nej, även om du är inloggad på ditt Microsoft-konto och aktiverar VPN-tjänsten i Edge så kan de inte se vad du gör på internet i webbläsaren.

All trafik är krypterad och skickas direkt via Cloudflares säkra servrar. Cloudflare kan inte heller se vad du gör och sparar inga loggar över din trafik.

A Microsoft Edge sign-in is required to track free data usage and access Secure Network every month. All bandwidth data that is required to provide the Microsoft Edge Secure Network service is automatically deleted at the end of the required service window.

Vad Cloudflare däremot gör är att spara begränsad, anonymiserad information för diagnostik och support. Den datan finns bara lagrad i upp till 25 timmar och tas sedan bort.

Får jag bara använda 1GB surf varje månad via VPN:en?

Helt rätt. Microsoft har satt en supersnål och snäv begränsning på bara 1GB med den inbyggda VPN:en i Edge.

Det hindrar dig från att ladda ner filer från internet eller att kolla på filmtjänster som Netflix.

Om du surfar lite på internet, läser nyheterna och kollar mejlen så kommer 1GB att räcka fint, men för alla andra situationer så är den starkt begränsad och du borde istället titta på en annan lösning.

Lästips: Mozilla VPN släpps i Sverige – från 5 euro per månad

Min fiberlina är 500+ Mbit/s, får jag full hastighet med VPN?

Sannolikt inte. I de flesta fallen så begränsas din internethastighet rejält med en VPN-anslutning.

Det är helt normalt och hur mycket du förlorar i hastighet beror på vilken VPN-tjänst du använder och vart i världen servrarna befinner sig. Alla bra tjänster har servrar i de större länderna, inklusive Sverige.

Här är ett exempel:

Med vår 500/100-lina så får vi ungefär 485 Mbit/s vid nedladdning och 100 Mbit/s vid uppladdning när vi testar hos Bredbandskollen. Svarstiden är föredömliga 2,3 ms.

När vi aktiverar VPN-anslutningen till en server i Tyskland med Avast SecureLine VPN så bli skillnaden mer än påtaglig.

Nedladdningen stannar på 150 Mbit/s och uppladdningen cirka 90 Mbit/s. Svarstiden hoppar till nära 32 ms.

Men om vi väljer en server i Sverige? Vad händer då?

Snäppet vassare nedladdning på 160 Mbit/s och uppladdningen hamnar på 96 Mbit/s. Den stora skillnaden är svarstiden som minskar till 19 ms.

Måste jag ha ett Microsoft-konto för att använda VPN:en i Edge?

Ja, det är ett krav från Microsoft. Det finns flera anledningar till varför du måste ha ett konto.

  1. För att Microsoft vill att så många som möjligt ska skaffa ett konto och vara inloggade (så att det blir lättare att rikta annonser med deras produkter till dig).
  2. För att Microsoft vill kunna logga hur mycket data du förbrukar när du använder VPN-tjänsten i Edge. Det sparas inte bara lokalt på din dator utan på ditt konto.

Om du inte vill ha ett Microsoft-konto så finns många andra VPN-lösningar att använda sig av.

Finns det andra webbläsare med inbyggd VPN?

Jajamen. Mozilla Firefox har en VPN som kostar några tior i månaden medan Opera har en helt kostnadsfri VPN-tjänst som du kan använda.

Om du ändå ska betala för att använda VPN så rekommenderar vi att du INTE köper en som bara finns inbyggd i webbläsaren. Välj istället ett alternativ som fungerar för HELA datorn.

Här är en förklaring från Opera om hur deras VPN-lösning ser ut.

Läs mer om hur du väljer VPN-tjänster och vad de kan användas till här:

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.