Så vattentålig / vattentät är Samsung Galaxy A53

Samsung Galaxy A53
Foto: Samsung

Samsung Galaxy A53 är en mobiltelefon i mellanklassen. Modellen släpptes 2022 och blev snabbt en mycket populär mobiltelefon för sina goda egenskaper till ett hyggligt pris. Det är också en modell som har både vattentålig och dammtålig design.

Nej, Galaxy A53 är inte den mest vädertätade mobiltelefonen på marknaden. Långt ifrån – det finns många, dyrare modeller som har en högre IP-klassning och som (åtminstone teoretiskt) står emot mer väta.

Men det betyder inte att Galaxy A53 är dömd att få vattenskador om den kommer i kontakt med exempelvis regn eller stänk från ett glas. Den är nämligen hyggligt skyddad. Här är allt du måste veta om mobiltelefonens väderskydd.

Tips: Så vattentålig är den nyare och bättre efterföljaren Samsung Galaxy A54 från 2023.

Samsung Galaxy A53 är IP67-klassad

Det viktigaste du måste veta är IP-klassningen. Galaxy A53 är så kallat IP67-klassad vilket betyder att mobiltelefonen har ett bra skydd mot vatten och utmärkt skydd mot damm. Mobiltelefonen är INTE helt vattentät, däremot helt dammtät.

Vattentålig

Med IP67-klassad design ska Samsung Galaxy A53 klara att nedsänkas i upp till 1 meters djup i 30 minuter utan att ta skada. Det avslöjar siffran ”7” i IP-klassningen.

Rent praktiskt betyder det att mobiltelefonen tål stänk från regn och att du kan spilla vatten på enheten; den ska även klara att ramla i exempelvis badkaret eller handfatet utan att gå sönder.

Det betyder däremot inte att mobiltelefonen ska användas i hällregn eller ens regelbundet i lättare regn. Inte heller får den utsättas för högt vattentryck, som från ett munstycke för en högtrycksslang.

Dammtålig

Samsung Galaxy A53 är helt dammtät. Det betyder att inte ens de allra minsta dammkornen kan träna in i mobiltelefonen när den är helt förseglad och packningarna är fräscha.

Videotips: Linus Tech Tips recenserar Samsung Galaxy A53.

Frågor och svar

Hur vattentålig är Samsung Galaxy A53?

Mobiltelefonen är IP67-klassad vilket betyder att den kan nedsänkas till 1 meters djup i maximalt 30 minuter. Tänk på att det bara gäller färskvatten.

Hur dammtålig är Samsung Galaxy A53?

Mobiltelefonen är helt dammtät vilket betyder att inga partiklar kan tränga in under exempelvis skärmen.

Pris

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.