Så tänker Microsoft ta bort Adobe Flash från Edge & Internet Explorer

Adobe Flash Logo

Efter att Adobe har gått ut med att kända mjukvaran Flash ska sluta att underhållas fram till 2020 har de stora tillverkarna nu reagerat med egna tidsplaner. Allt för att minimera eventuella problem för användarna och göra övergången till HTML5 så smidig som möjligt.

Microsoft är den kanske största aktören som påverkas av Adobes beslut att lägga ner Flash. Inte för att webbläsarna Edge och Internet Explorer är de mest använda på marknaden, utan för att operativsystemet Windows i alla dess varianter och former dominerar på datormarknaden idag.


Och med den ställningen följer ett ansvar för att hålla riskerna nere för de miljarder användare som har en Windows-dator. Här bör kanske också sägas att Adobe Flash har börjat fasas ut från våra datorer sedan länge då många utvecklare slutat använda tekniken helt; eller åtminstone delvis.

Redan idag har flera webbläsare exempelvis fått funktionen Click-to-Run vilket betyder att Adobe Flash inte kan köras utan att användaren manuellt godkänner det — varje gång Flash behövs.

Det är en bra start för alla. Flash fungerar när du behöver det men påverkar inte datorn negativt i onödan. Men Adobe Flash är knappast den bästa lösningen i många fall och direkt farlig med många sårbarheter som ligger hackare till gagn. Att köra manuellt vid behov räcker inte till, mjukvaran måste bort helt. Och från 2017 till 2020 blir det svårare att svårare att ens få igång Flash i Edge och Internet Explorer.

Så här skriver Microsoft att de planerar fasa ut Adobe Flash helt från sina webbläsare:

  • Från slutet på 2017 och in i 2018 kommer Microsoft Edge att fortsätta fråga användarna för tillåtelse att köra Flash på de flesta webbsajter första gången de besöks. Och kommer att minnas användarnas val vid framtida besök. Internet Explorer kommer att fortsätta spela upp Flash utan att tillåtelse behövs under denna period.
  • Kring mitten till sent under 2018 uppdateras Microsoft Edge så att användaren måste ge sitt godkännande vid körning av Flash för varje ny session. Internet Explorer fortsätter att köra Flash som tidigare under hela året.
  • Kring mitten till sent under 2019 blir Flash avaktiverad som standard i både webbläsarna. Användarna kan aktivera Flash i både Edge och Internet Explorer, men då krävs tillåtelse för körning webbsida för webbsida
  • Vid slutet på 2020 kommer Microsoft att ta bort möjligheten att köra Adobe Flash i Microsoft Edge och Internet Explorer på alla versioner av Windows. Användare kommer inte att kunna aktivera eller köra Flash från och med nu.

Enligt Microsoft ska deras tidsplan ligga i linje med vad konkurrenterna gör för webbläsarna Chrome, Firefox och Safari.

Vi hoppas att Adobe håller sitt löfte om att fortsätta underhålla befintliga installation av Flash med buggfixar och lösningar på sårbarheter som kan hota användarna. Det är bra att de stora utvecklarna fortsätter satsa på HTML5 och väljer att lägga Flash bakom sig, inte minst ur säkerhetssynpunkt.

Hur tycker du att Adobe Flash har fungerat för dig genom åren? Har du märkt att datorn gått långsammare och krånglat med Flash, eller har det gått hur bra som helst? Kommentera och berätta om dina upplevelser!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.