MS Paint går i graven — efter 32 år med Windows

mspaint windows

Microsoft Paint är ett program som efter otroliga 32 år äntligen får se sig pensionerad. Det populära (men knappast funktionsrika) ritprogrammet har följt med alla Windows-versioner sen 1985 men kommer inte längre att underhållas med nya uppdateringar.

Det betyder att från Windows 10 Fall Creators Update slutar Microsoft Paint att få nya funktioner och det är början på slutet för ritprogrammet som potentiellt kan försvinna helt med nästa stora uppgradering. Inte för att det lär komma som någon sorg för de flesta då konkurrenterna är ljusår bättre.

Microsoft Paint introducerades med Windows 1.0 i november 1985 när vi fortfarande använde 1-bitars monokroma skärmar. För varje ny version av programmet har Paint fått nya funktioner och gränssnittet uppdaterats för att matcha Windows-versionen.

Trots ständiga uppdateringar så har funktionerna varit få och begränsande jämfört med i princip alla andra ritprogram på marknaden. Någonsin. Ändå har Paint på något vis nästlat sig in i våra hjärtan som den ständiga följeslagaren som man bara använder i absoluta nödfall. Och helst inte ens då.

Kanske kommer nyheten inte heller som någon överraskning för de som har lite koll på Windows och de program som medföljer. Utvecklingen har gått snabbt framåt med Windows 10 och Microsoft uppdaterar alla sina småprogram för att hänga med åtminstone hjälpligt. Men inte Paint som istället fått en ersättare i Paint 3D.


Med nyare Paint 3D har Microsoft tagit steget från 2D-illustrationer till att låta användarna rita och illustrera i 3D. Ett program som introducerades med Windows 10 Creators Update och som kommer att underhållas istället för gamla Microsoft Paint.

Vi kommer inte att sakna Paint. Men det känns ändå lite sorgligt att Microsoft tänker kapa stödet för det här lilla programmet.

RIP MS PAINT.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.