Adobe råkade läcka Project Nimbus via Creative Cloud

adobe-project-nimbus-cc-leak

Adobe råkade läcka en tidig version av kommande fotoredigeringsprogrammet Nimbus. Ett litet antal Adobe Cloud-användare kunde för en stund ladda ner och installera Nimbus. Men Adobe var snabba med att rätta sitt misstag.


Det var under förra årets MAX-konferens som Adobe presenterade sin kommande mjukvara Nimbus. Ett molnbaserat program för redigering av fotografier. Nimbus har sin grund i Lightroom men ett mer användarvänligt (och enklare) gränssnitt.

Fotoredigeringsprogrammet gör andra mer nichade ”Lite-versioner” av Adobes större program sällskap, som Photoshop Express och Illustrator Draw. Vilka funktioner Nimbus kommer att ha återstår att se då programmet inte släpps som beta-version förrän senare under året.

Vad vi vet är att Nimbus skiljer sig en hel del från Lightroom, inte bara sett till gränssnittet, utan hur programmet hanterar synkronisering av fotografier. Man behöver exempelvis inte synkronisera bilder via Creative Cloud utan lagrar allt på en molnlagring, speciellt gjort för en sömlös övergång från desktop till mobila enheter om det behövs av användaren.

Och kanske hade vi kunnat få reda på mycket mer om bara Adobe hade dröjt lite med att upptäcka sitt misstag med att ge vissa Creative Cloud-användare tillgång till programmet.


Adobe lyckades nämligen stoppa nerladdningarna innan Nimbus installerades på användarnas datorer. Kort därefter skickade företaget ett meddelande till webbsajten Engadget om saken:

— Vi delade av misstag Project Nimbus till en liten grupp användare av Adobe Creative Cloud. Som ni kommer ihåg från MAX i oktober 2016 är Project Nimbus nästa generations fotoredigeringsteknik som vi har utforskat som en del av vårt Lightroom- och Photoshop-ekosystem. Vi kan inte ge er några detaljer just nu men håller er uppdaterade med framtida nyhetsuppdateringar.

Nimbus kommer troligtvis inte att vara programmet för professionella användare; där finns instället Lightroom och Photoshop. Istället väntas programmet bli ett mer avancerat alternativ till Photoshop Express. Något av ett mellanting mellan detta och Lightroom.

Exakt vad som kommer återstår att se, men vi hoppas så klart på ett betydligt mer optimerat program än vad Lightroom är. Adobe har länge kritiserats för brister kring prestandan i sina program, men kanske kan Nimbus bli starten på något nytt och bättre. Vad tror ni?