Bitcoin – allt fler användningsområden för varje år som går

Bitcoin logo

När man talar om så kallad ”kryptovaluta” så är det omöjligt att inte ta med bitcoin i diskussionen. Som den absolut ledande kryptovalutan så har bitcoin de senare åren satt ribban högt och är idag värd flera tusen gånger dess ursprungliga värde. Säkerheten och anonymiteten kring bitcoin är vad som hittills har fångat allmänhetens intresse men valutan har länge lämnat önskomål vad gäller antalet användningsområden. Under en viss tid så fick bitcoin dåligt rykte då dess anonymitet underlättade för viss kriminell verksamhet och är än idag den föredragna valutan för illegala köp på internet.

Om du under 2010 hade köpt bitcoin för en hundralapp så hade du idag kunnat sälja dem för runt 3 miljoner kronor. Även om du i början av året hade investerat i bitcoin så hade detta varit en extremt lönsam affär, då värdet för en bitcoin gick från runt 1000 dollar styck till runt 2800 dollar styck i dagsläget. Somliga upptäckte redan under 2013 att de helt plötsligt blivit miljonärer. Med denna enorma tillväxt i värde så har bitcoin börjat bre ut sig till en ännu större marknad och har i dagsläget flera olika användningsområden.

Microsoft Store och Xbox Store började redan under 2014 acceptera bitcoin som giltig valuta för inköp. När jätten Microsoft började acceptera valutan så började världen helt plötsligt reagera och vi såg ett enormt framsteg i antalet företag som började acceptera bitcoin som betalningsmedel. Det är fortfarande vanligast att bitcoin används över internet då det helt saknar fysisk form och bland annat Steam, Dell, Reddit, Expedia, The Pirate Bay och WordPress bland flera större internetbaserade företag accepterar idag bitcoin. Med den ständiga utvecklingen av online casinon så börjar vi även där se bitcoin ta allt större plats.

Även ute i världen ser vi bitcoin ta form som betalningsmedel. Redan sedan 2013 har vissa Subway-butiker tagit emot bitcoin som betalningsmedel vilket betyder att det finns tiotusentals människor som köpt en macka som i dagens kurs hade varit värd tusentals kronor. Ett kafé i Prag drog till sig uppmärksamhet då de började med att endast acceptera bitcoin som betalningsmedel.

Framtiden ser väldigt god ut för bitcoin. Med framför allt säkerheten kring valutan som ledande faktor så pekar allting på att bitcoin kommer fortsätta framåt i utvecklingen. Vissa experter menar på att bitcoin kommer att stagnera i sitt värde inom snart, men flera av dessa experter trodde även att värdet skulle sjunka till hälften under 2017 – istället tredubblades det.


Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.