Så stämmer du gitarren med Google Tuner

google tuner instrument 2021
Google Tuner. Bild: Android Police

Google har en ny funktion som gör att du kan stämma din gitarr direkt i sökmotorn – men om resultatet ska bli bra måste du ha en mikrofon av kvalitet.

Det är busenkelt att hitta verktyget för att stämma din gitarr online. Sök bara på ”Google Tuner” så får du automatiskt verktyget direkt i webbläsaren. Du kan även mäta din internethastighet på samma sätt.

Läs mer: Så spårar annonsörer dig på internet – nytt tillägg för Google Chrome

För att använda verktyget i webbläsaren så måste du först ha en mikrofon, antingen inbyggd i datorn eller ännu bättre en separat som ansluts via exempelvis USB. Ju bättre mikrofon, desto bättre resultat (till en gräns så klart).

Därtill måste du godkänna att mikrofonen får användas av webbläsaren. I Google Chrome får du en indikator som visar att webbläsaren vill använda mikrofonen och kan därigenom ge åtkomst.

Pixel 5a fungerar bra med Google Tuner

Ett tips är att inte använda den inbyggad mikrofonen i mobiltelefonen.

Bland annat webbsajten Android Police rapporterar att vissa mobiltelefoner har svårt att fånga upp tonerna från gitarrer ens när de satt riktigt nära mobiltelefonens mikrofon.

Ett exempel på en dålig mobil för verktyget är helt nya Galaxy Z Fold3. En bra modell däremot är Pixel 5a som var mycket bättre på uppgiften.

Faktum är att det inte är det första verktyget från Google för att strämma gitarren. Du har sedan en tid kunnat göra samma sak med Google Assistant. Du kan använda det engelska kommandot ”tune my instrument” och prova hemma idag.

Läs mer: Installera Windows 11 utan internetanslutning (2 metoder)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.