Så snabba är nya iPad-modellerna (2019)

ipad mini 5 penna

Apples senaste iPad-modeller för 2019 är lika snabba som mobiltelefonerna iPhone XR och iPhone XS. Detta då de använder processorn A12 Bionic med samma klockfrekvens samt lika mycket RAM-minne.

Nya iPad Air och iPad Mini 5 använder processorn A12 Bionic som även återfinns i iPhone XR och iPhone XS. Med klockfrekvensen 2,49 GHz är den lika snabba som i de båda mobiltelefonerna, vilket i teorin gör surfplattorna lika snabba.

Lägg till RAM-minne på 3 GB vilket är samma mängd som i iPhone XR (men 1 GB mindre än iPhone XS) och de båda surfplattorna lär vara kapabla att köra precis allt du installerar på dem.

Exakt vilken prestanda nya iPad Air och iPad Mini 5 har är i skrivande stund oklart. Detta då surfplattorna inte har nått ut till användarna än. Men det hindrar inte läckta uppgifter från testverktyget Geekbench från att hitta ut på internet.

nya ipad 2019 geekbench resultat

Testresultaten talar ett tydligt språk. Surfplattan – oklart om det är iPad Air eller iPad Mini 5 – har jämförbara siffror med 2018 års iPhone-modeller.

  • Enkeltrådade uppgifter: 4 806 poäng
  • Multitrådade uppgifter: 11 607 poäng

Och kostnaden är bara nära hälften av en iPhone XR. Åtminstone om du väljer en iPad Mini 5 som kostar runt 5 000 i sitt grundutförande. En ökning från tidigare modellerna, men så får du också bättre prestanda och stöd för Apple Pencil. Om det är värt prisökningen, ja det återstår att se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.