Elsparkcykelföretaget Voi läcker 100 000 användaruppgifter

leaked data keyboard lock

Elsparkcyklar är superheta på marknaden just nu. Och med många nya aktörer så ökar också riskerna kring datahanteringen. Företaget Voi är en av de stora aktörerna idag, och de har lyckats med konststycket att läcka uppgifter om 460 000 användare på internet.

Åtminstone är det så många användare om vi ska tro tyska mediebolaget Bayerischer rundfunk som avslöjar siffran. Det ska handla om användarnamn, e-postadresser och telefonnummer – alla helt öppna och oskyddade på en server ansluten mot internet.


Företaget Voi menar dock att siffran från Bayerischer rundfunk är ordentligt överdriven. Istället säger Voi att det handlar om runt 100 000 användare, vilket iofs är en avsevärt lägre siffra, men fortfarande riktigt skrämmande många.

voi meddelande lackta uppgifter

Tacksamt nog ska ingen mer än Bayerischer rundfunk ha kommit åt uppgifterna. Voi skriver i ett meddelande att mediebolaget kringgått säkerheten i Voi-appen genom att nyttja inaktiva delar, och att ingen annan lyckats göra det. Sårbarheterna användes i appen ska nu vara åtgärdad.

Dessutom har varken inloggningsuppgifter eller betalningsuppgifter varit åtkomliga, vilket också är positivt. Voi har påbörjat en granskning av sina interna säkerhetsrutiner och tar hjälp av en extern part i arbetet. Dessutom är händelsen anmäld till Datainspektionen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.