Så bra är Gorilla Glass 6 – nya skärmskyddet från Corning

corning-gorilla-glass-6-presentation-1

Corning har visat nya generationens skyddsglas – Gorilla Glass 6 – som kan användas i kommande telefoner från Samsung och Apple. En av förbättringarna är att skyddsglaset klarar fall från upp till 15 meters höjd utan att spricka.


Enligt tillverkaren Corning använder Gorilla Glass 6 en helt ny sammansättning av glas som bidrar till att tåligheten ökat. Dessutom är designen omarbetad för att bättre klara användning på både framsidan och baksidan av telefonerna.

Den ökade tåligheten gör att Gorilla Glass 6 ska klara ett fall från upp till 15 meters höjd, eller 15 fall från en meters höjd på kort tid. Detta enligt interna tester hos Corning, så ta de uppgifterna med en nypa salt. Enligt undersökningar från Corning sker de flesta fallen för mobiltelefoner från omkring en mets höjd.

I praktiken handlar tåligheten inte bara om hur bra skyddsglaset är. Även vilken typ av yta som glaset träffar har stor betydelse, så väl som höjden och vinkeln på träffen. Räkna med att ett fall från 15 meters höjd i de absolut flesta fallen resulterar i en obrukbar telefon efteråt – så prova inte.

Uppskattningsvis har Gorilla Glass 6 dubbelt så bra tålighet mot slag och stötar i vissa situationer jämfört med föregångaren Gorilla Glass 5. En viktig sak att poängtera är att tåligheten mot repor inte har förbättrats jämfört med Gorilla Glass 5.

I skrivande stund arbetar en mängd tillverkare och kunder till Corning med att utvärdera det nya skyddsglaset. Sannolikt får vi se resultatet – alltså nya telefoner med Gorilla Glass 6 – i butik sent under 2018 eller kring början på 2019.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.