Apple investerar i företag som tillverkar skyddsglas till mobiltelefoner

Apple Logo

Repor på skärmen till mobiltelefonen eller smartklockar är absolut inget man vill ha. Det sänker värdet, ser otroligt fult ut och flera repor kan göra det svårt att se vad som står på skärmen. För att tackla problemet används skyddsglas och Apple satsar stort med en rejäl ekonomisk satsning i tillverkaren Corning.

Corning Incorporated är företaget som står bakom utvecklingen och tillverkningen av ”Gorilla Glass”. Ett skyddsglas för mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor. Gorilla Glass används på hundratals miljoner enheter världen över idag och är de mest använda skyddsglaset någonsin.

Hur effektivt det än må vara så är skyddsglas långt ifrån perfekt. Det är tåligt mot repor men förr eller senare dyker de upp som ovälkomna gäster. Tacksamt nog har den senaste varianten, Gorilla Glass 5, visat stora framsteg jämfört med tidigare — och nästa väntas bli än mer effektiv i tåligheten mot repor.

Och i frontlinjen tillsammans med Corning står iPhone-tillverkaren Apple som investerar mångmiljonbelopp i tekniken som Corning utvecklar. Närmare bestämt 200 miljoner dollar, eller 1.77 miljarder kronor.

Vårt partnerskap började för tio år sedan med den första iPhone-telefonen, och idag har alla som köpt en iPhone eller iPad rört skyddsglas som utvecklats i USA. Corning är ett utmärkt exempel på tillverkare som fortsätter att innovera och de är en av våra stående leverantörer idag.
— Jeff Williams, Apple COO

Investeringen är en del av den utlovade miljard dollar som Apple tänker spendera på utveckling av teknik inom USA. Målet är att ta utvecklingen till nästa nivå samtidigt som det sporrar till nyanställningar inom tekniksektorn, något som är ett måste för att skynda på just utvecklingen av nästa generations tekniker och material.


Men hur är det egentligen med safirglas tänker ni kanske nu. Har inte Apple sagt att det är bättre än något annat skyddsglas? Safirglas är superdyrt och supertåligt mot repor, men det är svårt att tillverka i storlekar för mobiltelefoner. Dessutom är safirglas tåligt mot repor men desto mindre mot stötar och slag. Därför ser vi bara glaset till smartklockor idag.

Apples mångåriga samarbete med Corning har redan bidragit till ett tusental arbetstillfällen på amerikansk mark. Om de 200 miljoner dollar som Apple nu investerar bidrar till att fler positioner öppnas upp återstår att se. Så även vad pengarna kommer att använda till inom Corning.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.