Huawei: Vill skeppa 200 miljoner telefoner under 2018

Huawei P10 Gold

Huawei tar sikte på de ledande mobiltillverkarna och hoppas kunna skeppa 200 miljoner smarta mobiltelefoner bara under 2018. En stor milstolpe för den kinesiska tillverkaren, men inte en omöjlig sådan.


Redan i januari förra året meddelade Huawei att företaget ville passera Apple i antalet skeppade telefoner. Då var målet minst sagt ändlöst högt. Idag har Huawei vuxit starkt på marknaden och mognat som tillverkare i kategorin.

Huawei har år för år ökat antalet telefoner de skeppat. Milstolpen på 100 miljoner nåddes i december under 2015. Året därpå lyckades Huawei nå samma milstolpe hela två månader snabbare, och under 2017 kapades ytterligare en månad.

Och 2018 går så bra just nu att Huawei tror sig nå 200 miljoner skeppade telefoner redan före årsskiftet 2018/2019.

Anledningen till det är bland annat mobiltelefoner som Honor 9 Lite, Honor 7x i budgetsegmentet, samt Honor 10 och P20 Pro i det lite dyrare segmentet. Storsäljare som fått bra kritik hos både recensenter och användare. Räkna också med nylanseringar i år som ytterligare driver Huawei framåt.

Om det räcker för att bli den näst största mobiltillverkaren återstår att se, men om Huawei faktiskt passerar Apple så blir det garanterat bara för en kort stund. I juni och juli 2017 lyckades Huawei faktiskt passera Apple, men bara för en väldigt kort period.

Apple lär inte bry sig nämnvärt om Huawei passerar det Cupertino-baserade företaget. Apple drar in mer än 90 procent av den totala vinsten på mobilmarknaden, och Huawei kommer inte att rubba den siffran nämnvärt. Åtminstone inte i första taget.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.