Windows 10 på din Huawei-telefon – ny tjänst på gång

huawei-cloud-pc-screen
Bildkälla: Notebook Italia

Huawei har presenterat en plan för hur deras mobiltelefonen ska kunna köra Windows 10 via en molnbaserad tjänst. Den ska fungera på flertalet Android-baserade mobiler via tjänsten Huawei Cloud PC och allt som behövs är en applikation på telefonen.

  • Använder servrar för att strömma data till och från mobiltelefonen och Windows
  • Windows 10 kan använda telefonens filsystem
  • Anslut till en skärm så expanderas skärmytan automatiskt
  • Kör fullstora appar som Adobe Photoshop direkt på telefonen.

I skrivande stund är det bara ett fåtal mobiltelefonen som har hårdvaran till att köra Huawei Cloud PC och den tillhörande appen. Det är Huawei P20, P20 Pro, Mate 10, Mate RS och surfplattan MediaPad M5.

För att det ska fungera använder Huawei sitt ”Desktop Protocol” som gör att du kan skicka och ta emot nödvändig data från flera olika servrar runt om i världen. Windows 10 på din Huawei-telefon kan komma åt filer på enheten vilket öppnar för stora möjligheter för kreativa användare – exempelvis kan du ta ett fotografi med din telefon och redigera i fullversionen av Photoshop.

Här kanske behöver tilläggas att du inte är tänkt att köra Windows 10 på bara telefonens lilla skärm. Istället vill Huawei att du ansluter en extern skärm samt tillbehör som datormus och tangentbord (väldigt praktiskt om du faktiskt vill använda Photoshop).

Idag vet vi inte när den nya molnbaserade tjänsten blir tillgänglig. Inte heller hur mycket den kommer att kosta. Däremot vet vi att Kina är den primära marknaden i första skedet och förhoppningsvis därefter Europa. Det är inte sannolikt att USA får ta del av Huawei Cloud PC eftersom den amerikanska regeringen är långt ifrån vänligt inställda till Huawei i dagsläget.

Microsoft har misslyckats totalt med att ta Windows till mobilmarknaden som ett alternativ till Android och iOS. Med dagens kraftfulla mobiltelefoner och stödet för ARM får Windows en ny chans tack vare lösningar som Huawei Cloud PC. Och vi ser en ljus framtid, åtminstone inom företagssektorn, om tillverkarna spelar korten rätt.

Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.