Ryssland hotar sökmotorer med böter om de länkar till VPN-tjänster

ryssland dumans webbsajt skull

Ryssland inför allt starkare restriktioner för VPN-tjänster som används inom landets gränser. Först kom krav på att VPN-tjänster måste registrera sig hos myndigheten Roskomnadzor – nu hotas sökmotorer som länkar till otillåtna VPN-tjänster med böter.

  • Ryssland slår ner på alla webbtjänster och appar de inte kan kontrollera
  • Försöker hindra alla former av anonym kommunikation
  • Hotar med böter till företaget och privatpersoner som delar otillåtna länkar
  • Kräver att Apple tar bort Telegram från App Store

Det är tydligt att Ryssland inte uppskattar oregistrerade VPN-tjänster. Det vill säga tjänster som kan användas för att dölja invånarnas förehavanden på internet med verktyg som landets myndigheter inte kontrollerar.

Dessutom kan privatpersoner bötfällas om de delar otillåtna länkar, exempelvis till oregistrerade VPN-tjänster.

Mellan 400 och 800 kronor kan böterna landa på enligt Dumans webbsajt. Och är det företag som delar länkarna ökar summan direkt till mellan 70 000 och 95 000 kronor.

Tidigare har Ryssland också hotat Apple med konsekvenser om företaget inte stoppat all användning av Telegram inom landets gränser. Bland annat genom att ta bort appen från App Store och stoppa push-notifikationer från lokala användare som redan installerat appen på sina telefoner.

Roskomnadzor är den ryska telekommunikations­myndigheten som överser registreringen och kontrollen av VPN-tjänster i Ryssland.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.