Ryssland blockerar Telegram

telegram-logo-blue-background

Ryssland har beslutat att blockera meddelandetjänsten Telegram. Tidigare har Telegram vägrat lämna över sina krypteringsnycklar till ryska myndigheter – och som svar på detta får tjänsten inte längre användas i landet.


  • Meddelandetjänsten Telegram skyddar användarna – behåller sina krypteringsnycklar
  • Har inbyggd funktion för att kringgå blockeringen i Ryssland
  • Oroande utveckling för meningsmotståndare enligt kritiska röster
  • Telegram har försökt stoppa blockeringen sen 2017

Beslutet kommer direkt från myndigheten Roskomnadzor. De kontrollerar bland annat vad som får visas i rysk media och beslutet godkändes av en domstol den 13 april. Det betyder att Telegram inte längre kan användas officiellt.

Pavel Durov är grundaren av Telegram och han säger att ryska användare kan fortsätta använda meddeladetjänsten, detta trots att tjänsten blockeras av ryska myndigheter. Anledningen är att Telegram har inbyggda skyddslösningar för att kringgå blockeringar.

Något exakt datum för blockeringen finns inte. Roskomnadzor har dock redan noterat Telegram som en blockerad och otillåten applikation på sin webbsajt.

Advokaten Pavel Chikov arbetar för Telegram och han säger följande:


Den ryska myndigheten har demonstrerat igen och igen att domstolarna är hängivna intressen som uppvisas av myndigheterna. De bryr sig inte ens längre om hur det ser ut externt.

Telegram har varit i en konstant strid med ryska myndigheter sen 2017. Meddelandetjänsten ombads då att lämna över alla sina krypteringsnycklar till ryska myndigheter, vilket i princip gör alla meddelanden läsbara av myndigheterna. Ni kan ju bara gissa vilket hot det skulle vara mot oliktänkande i Ryssland.

Enligt myndigheterna handlar det om att hindra terrordåd, men kritiska röster höjs för att krypteringsnycklarna kan användas för att identifiera homosexuella och meningsmotståndare till Putin och hans styre.