Självförstörande mejl kommer till Gmail

new gmail expiring mail

Google testar självförstörande e-postmeddelanden. Med den stundande uppgraderingen av Gmail, med ny design och bättre funktioner, kan du skicka meddelanden som raderas efter en viss tid.

När en mottagare får ett självförstörande e-postmeddelande kan denne inte vidarebefordra, kopiera, ladda ner eller skriva ut meddelandet. Inte direkt inifrån Gmail i alla fall, men det finns alltid vägar att gå runt sådana begränsningar. Det går exempelvis fortfarande att skärmdumpa innehållet.

Det går att ställa in dessa e-postmeddelanden till att raderas automatiskt efter en utsatt tidsperiod. Från bara en vecka till flera år senare.

För extra säkerhet kan du även begära att mottagaren bekräftar sin identitet via en lösenordskod som skickas via textmeddelande. Om inte koden skrivs in går mejlet inte att öppna.

Nämnvärt är också att självförstörande e-postmeddelanden inte laddas in i din inkorg som traditionella meddelanden. Istället får du en länk till meddelanden, och efter den utsatta tiden tas meddelandet bort av Google från deras sida.

Det är några saker som Google utelämnat idag som vi hoppas kommer när funktionen faktiskt är släppt. Som end-to-end kryptering för extra hög säkerhet. Detta är något som Google inte nämner alls i den interna versionen av nya Gmail. Dessutom är det oklart om självförstörande e-postmeddelanden fungerar korrekt med gamla Gmail-versionen.

Google har bekräftat att den uppgraderade versionen av Gmail lanseras inom de kommande veckorna. Om självförstörande e-postmeddelanden kommer samtidigt eller vid ett senare tillfälle återstår att se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.