Rykte: Ny Apple TV för gaming på gång

Apple TV 4K
Li Lin, Unsplash

Apple arbetar på en ny och kraftfullare Apple TV. Den nya modellen ska vara anpassad för kommande gaming-funktioner som släppas med tvOS 16.

Den nyheten släppte Apple-kännaren och reportern Mark Gurman i det senaste utskicket av nyhetsbrevet Power On. Men frågan är – behövs en ny Apple TV?

50 % sämre SSD-prestanda med Macbook Pro (M2, 2022)

Svaret på den frågan är så klart att ja, vi behöver en ny Apple TV. Men kanske inte just nu. De befintliga modellerna är mer än kapabla att visa filmer och serier i 4K med högupplöst ljud.

Avsaknaden av prisvärda TV-modeller som klarar 8K, samt att det knappt finns något filmmaterial överhuvudtaget med den upplösningen för att Apple inte väntas anpassa Apple TV-serien för 8K riktigt än.

Däremot finns ett annat segment som Apple knappt har utforskat.

Gaming är ständigt populärt och även om Apple har doppat tårna med Arcade så finns mycket större potential för både Apple och Apple TV-användarna. Och det är här som Gurman menar att nya modellen har sitt fokus.

AirPods Max blir märkbart bättre med iOS 16

Under skalet till nästa generations Apple TV sitter en Apple A14 Bionic-processor med en extra gigabyte RAM-minne. Det är ett stort lyft från gamla A12 Bionic som befintliga modellen från 2021 använder.

The new Apple TV, code-named J255, is in development with an A14 chip and an additional gigabyte of RAM. That compares with the A12 chip announced as part of the 2021 Apple TV last year and could be useful for additional gaming capabilities rolling out in tvOS 16.

Det extra RAM-minnet i kombination med A14 Bionic-kretsen ska vara optimerade för tvOS 16 som släpps hösten 2022. Ett operativsystem med flera gaming-fomuserade funktioner som kan vara starten på Apples gamingsatsning för 2022/2023.

Det här är långt ifrån första gången vi hör rykten om en ny Apple TV med kraftigt förbättrad prestanda och ny design. Vi hade hoppats på åtminstone en M1-processor på insidan om Apple på allvar planerar ett fokus på gaming, men kanske räcker A14 Bionic mer än väl för vad som kommer. Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.