Rykte: 2-in-1 hybridplatta på gång från Nvidia

Nvidia Logo

Nvidia kan vara på gång att utveckla en hybridvariant av populära surfplattan Shield Tablet. Webbsajten XDA-Developers har hittat referenser i koden till mjukvaran Shield Experience som indikerar att en ny produkt är på gång.

Koden i Shield Experience ska nämna en hybridenhet av typen 2-in-1. Normalt handlar det då om en bärbar dator med svängbar touchskärm som även fungerar likt en surfplatta.


Enligt XDA-Developers ska koden göra det möjligt att växla mellan tre olika UI-lägen. Dessa är desktop, tablet och dynamic. De två första är inga konstigheter, men den tredje är oklar vad den menar.

Det ska även finnas mjukvara för att automatiskt starta desktop-läget om ett tangentbord ansluts till enheten.

Just idag verkar det alltså som att Nvidia arbetar på en tablet som även fungerar likt en bärbar dator när man ansluter ett tangentbord. Tidigare har kodnamnet ”Mystique” dykt upp, vilket kan vara för nya hybridenheten.

De specifikationer som man hittat sträcker sig ett år tillbaka. Om de stämmer kan det betyda att Mystique har en 13,5-tumsskärm med upplösningen 3 000 x 2 000 pixlar, eller däromkring. Stort för en tablet, men helt lagom för en 2-in-1 med tillhörande tangentbord.

Tidigare fanns även indikationer på att hybridenheten skulle använda Tegra X2-processorn. Nyare uppgifter pekar dock på den senare Tegra Xavier-kretsen som är designad för autonoma bilar och AI-beräkningar.

Nvidia bekräftar inget – hänvisar till gamla uttalanden

nvidia-shield-tv-2017
Nvidia Shield TV underhålls fortfarande, men inte Shield Tablet.

Senast Nvidia släppte en tablet var 2015 med Shield K1. Efter det skulle egentligen en uppgraderad variant kallad Shield Portable släppas, men den modellen nådde aldrig marknaden.

Nvidia har inte underhållit mjukvaran till Shield Tablet speciellt väl det senaste året. Inte alls faktiskt då senaste versionen släpptes den 21 mars 2018. Däremot har Shield Experience för Shield TV uppdaterats kontinuerligt.

När XDA-Developers frågade Nvidia om referenserna till Mystique svarade företaget att det inte är onormalt att sådana referenser finns. Ibland handlar det om ofärdiga koncept som aldrig når marknaden. En talesperson för Nvidia pekade även på ett tidigare uttalande från företagets VD.

Nvidias VD Jensen Huang har sagt att företaget inte tänker göra ett återtåg till marknaden för portabla enheter utan att skapa något som världen saknar.

Hybridplattor finns det gott om, men UI-läget ”dynamic” kanske döljer något så revolutionerande att Nvidia faktiskt funderar på att ge sig in på marknaden igen. Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.