Reparera tangentbordet i din gamla Macbook – du får inte nya från Macbook Pro 2018

Macbook Pro Late 2016 keyboard

Har du problem med tangentbordet i din gamla Macbook eller Macbook Pro? Apple erbjuder sig att laga tangentbord i modeller från 2015 till 2017 helt kostnadsfritt – men du kommer inte att få den uppgraderade varianten som återfinns i nya Macbook Pro 2018.


Apple har verkligen hamnat i en konstig situation med tangentborden i sina Macbook-datorer. Mängder av användare kritiserar Apple för tangenter som inte fungerar alls, fastnar och skriver ut samma karaktär flera gånger på skärmen.

Det är ett så stort problem att Apple fått flera stämningar på sig i amerikansk domstol. Trots att företaget lovat att laga de tangentbord som uppvisar många av de konstigheter som användarna förargat sig över.

Om din Macbook eller Macbook Pro har ett krånglande tangentbord kanske du hoppas på att få det utbytt mot det nya i Macbook Pro 2018. Det har ju membran under tangenterna som minskar ljudet när man skriver och minskar risken för att smuts och damm stör fjärilsbrytarna under tangenterna.

Men nej, det kan du glömma. Apple har klargjort att tredje generationens tangentbord för Macbook Pro bara kommer att användas i de senaste modellerna för 2018.

Du får alltså leva med att få exakt samma tangentbord som tidigare, med alla nackdelar som följer. Och du är bara garanterat ett gratisbyte, så dyker samma problem upp igen får du betala – och det kan kosta dig många tusenlappar.

Vi förstår att Apple inte vill använda sina nya tangentbord i de gamla modellerna av åtminstone två skäl:

  1. De vill att du ska ha en anledning att köpa nya modellen
  2. Det skulle potentiellt vara ett erkännande om större problem med gamla modellerna

Men det är otroligt tråkigt att Apple går emot på det här sättet. Eller vad tycker du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.