GPU Turbo till din Huawei-telefon – ökar grafikprocessorns effektivitet

Huawei Mate 10 Pro

Huawei uppdaterar sina mobiltelefoner med stöd för GPU Turbo – en teknik som gör din telefon rejält mycket bättre för spel, utan att du behöver en ny telefon.


GPU Turbo gör att grafikprocessorn i mobiltelefonen ökar sin effektivitet med upp till 60 procent samtidigt som energiåtgången minskar med upp till 30 procent. Det är ren mjukvara som gör att hårdvaran används effektivare.

De första mobiltelefonerna som får stöd för GPU Turbo är Huawei Mate 10, Mate 10 Pro, Mate RS, P20 och P20 Pro. Dessa får uppdateringen över OTA under augusti månad.

I september är det dags för Huawei Mate 10 Lite, Nova 2i, P Smart, P20 Lite och Y9 2018. Och slutligen i november kommer uppdateringen att släppas till Huawei Mate 9, Mate 9 Pro, P10 och P10 Plus.

Förutom att mobiltelefonen måste ha stöd för uppdateringen så behöver även spelen det, annars fungerar inte GPU Turbo. De två första spelen som kan dra nytta av fördelarna är PUBG Mobile och Mobile Legends: Bang Bang.

Det är minst sagt begränsade att spelen måste uppdateras för att dra nytt av tekniken, och det kommer knappast vara alla utvecklare som tänker implementera stöd i sina titlar. Vi räknar kallt med att GPU Turbo blir ett försäljningsargument med få titlar som väger upp säljlöften.

Bättre är kanske då att GPU Turbo även ska ha stöd för AR- och VR-appar som utan uppdatering kan köras mjukare. Om det verkligen fungerar återstår att se, men vi håller så klart tummarna för något riktigt bra.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.