Raspberry Pi är en megasuccé — 10 miljoner sålda exemplar

raspberry-pi-2
Raspberry Pi 2

Raspberry Pi är en megasuccé med fler än 10 miljoner sålda exemplar sen lanseringen. Faktum är att minidatorn är den bäst säljande datorn någonsin i England.


Kanske är det inte så konstigt med tanke på att priset är fler gånger lägre än vilken annan datormodell som helst idag. Mer imponerande när man tänker på att Raspberry Pi inte kan användas som en traditionell dator.

Det krävs ett visst mått av kunskap för att på allvar dra nytta av kraften i Raspberry Pi. Och när vi säger kraften så menar vi givetvis inte prestandan. Det här är en jämförelsevis svag dator sett till komponenterna, men det viktiga är funktionaliteten som följer med de som används.

Raspberry Pi kan programmeras att göra nästan vad som helst med en väldigt liten kostnad. Det har gjort modellen populär i såväl skolor som hos entusiaster i de engelska hemmen. Så populär världen över att tillverkaren nu släpper ett officiellt starterkit.

raspberry-pi-starter-kit


Komplett Raspberry Pi-lösning

Det inkluderar den senaste modellen Raspberry Pi 3 Model B, ett minneskort på 8 GB, ett officiellt hölje för datorenheten, strömförsörjning, en HDMI-kabel, optisk mus och tangentbord.

I paketet följer även boken Adventures in Raspberry Pi med. Vill man på allvar komma igång med Raspberry Pi behövs boken som ger råd och tips kring användningen, programmeringsexempel och mycket mer.

Medgrundaren Eben Upton sade i ett blogginlägg att de (läs: grundarna) trodde att den totala livstidsvolymen skulle hamna på 10 000 enheter — om de hade tur. Det fanns inga förhoppningar, inga förväntningar. Och nu tillverkar de 10 000 enheter om dagen i de engelska fabrikerna.

Så klart finns många andra alternativ till Raspberry Pi. Många mycket kapabla och till bra priser, men ingen som ens är i närheten av hur populär Raspberry Pi är. Dess populäritet, hjälpen som går att få på internet och funktionerna är idag oslagbara för priset.


Lästips: Raspberry Pi 3 får stöd för WiFi och Bluetooth


”Thanks to you, we’ve beaten our wildest dreams by three orders of magnitude and we’re only just getting started.”
Eben Upton