Samsung återkallar alla Galaxy Note 7 — kan göra din telefon obrukbar

samsung galaxy note 7

Samsung kan deaktivera din Galaxy Note 7 om det är en modell med dåligt batteri. Det skriver den sydkoreanska tillverkaren på sin webbsajt.


Amerikanska myndigheter har reagerat mycket kraftfullt kring de brinnande och expoderande (!) batterierna i mobiltelefonen. FAA varnar för att ha Galaxy Note 7 på flygplan och flera stora flygbolag förbjuder modellen på sina turer.

SAS är ett sådant flygbolag som säger stopp för användning, laddning och att ha enheten i incheckat bagage. Flygbolaget rekommenderar att man stänger av mobiltelefonen och har den i sitt handbagage — utan att röra den.

Consumer Product Safety Commission (CPSC) har i sin tur sagt att man inte bör använda telefonen överhuvudtaget. Stäng av, ladda inte. Och det sista har fått Samsung att göra en fullskalig återkallning av Galaxy Note 7.

 


galaxy-note-7-faq-return

 

Avaktiverar dåliga telefoner

Tidigare var det frivilligt att lämna tillbaka sin enheten men nu är det alltså ett krav. Och Samsung kan avaktivera enheten trådlöst om det är en enhet med bekräftat dåligt batteri (det är inte telefonen i sig utan batteriet som är skadlig).

Har man redan lyckats köpa en Galaxy Note 7 måste den alltså returneras; det går att byta ut den mot en annan Samsung-telefon, men eftersom det är den dyraste modellen på marknaden hoppas vi att ersättningen även inkluderar ersättning för skillnaden i pris.

Väljer man att vänta går det också att få en ny Galaxy Note 7 så fort CPSC ger sitt godkännande att batterierna inte är skadliga längre. Hur långt tid det kan ta — ja det återstår att se.

sm-r322nzwanee-372765-1

Ersättningstelefoner först den 19 september

Samsung har lovat att ersättande telefoner kan skickas ut med start den 19 september. Har man inte returnerat sin Galaxy Note 7 innan den 30 september börjar avaktiveringarna att köras igång. Det betyder att din enheten helt enkelt kan stängas ner och göras obrukbar från Samsungs håll.

De ersättningspaket som skickas ut innehåller inte bara en helt ny (förhoppningsvis fungerande) Galaxy Note 7 utan även Samsung Gear VR. Det medföljer även ett förbetalt returpaket som den gamla enheten kan returneras i. Dessutom kan man man även få ett presentkort värt 25 dollar, eller cirka 250 kronor inklusive moms som gäller i Samsungs butiker eller hos den mobiloperatör telefonen först köptes hos.

Vad tycker du? Är Samsungs åtgärder tillräckliga?