Raspberry OS har uppdaterats – här är nyheterna

Raspberry Pi 3

Uppdatera din Raspberry Pi med nya versionen av Raspbian OS. Operativsystemet har inte uppdaterats sedan november 2018 när Raspbian OS fick stöd för bland annat hårdvaruaccelerering med VLC Media Player – och nu är det äntligen dags för nästa stora uppdatering.

Raspbian 2019-04-08 är namnet på den nya uppdateringen. Precis som namnet antyder är Raspbian namnet på operativsystemet, och sifferkombinationen datumet när den släpptes. Inga konstigheter där alltså.

Förbättringarna är flera och nämnvärda. En rad förinstallerade mjukvaror har uppdaterats till nyare versioner; bland annat Chromium, VLC, RealVNC och Adobe Flash. Även firmwaren i Raspberry Pi har uppdaterats och Linux-kärnan är nu 4.14.98.

Andra nyheter är att SD Card Copier har optimerats för att minska risken för problem med filkopiering, och externa hårddiskar som ansluts visas nu automatiskt på desktop som enheter. För dig som berörs av Pixman och SDL-biblioteken kan nämnas att fått ökad prestanda.

Om du vill läsa mer om ändringarna kan du göra det i ändringsloggen här. Vill du ladda ner Raspbian OS gör du det från den officiella webbsajten.

Om du redan har Raspbian OS installerad kan du uppdatera den via en terminal. Det är några få kommandon, men tänk på att det kan ta en stund att ladda ner alla filer och köra själva uppdateringen. Så här gör du:

  1. Öppna Terminalen, PuttY eller en liknande app
  2. Kör kommandot: sudo apt-get update
  3. Kör kommandot: sudo apt-get dist-upgrade
  4. Starta om din Raspberry Pi

Svårare än så är det inte.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.