Spela högupplöst video på Raspberry Pi med VLC

Raspberry Pi 3

Raspberry Pi är en förträfflig liten enkortsdator med vilken du kan göra ändlöst många spännande projekt. Ett av dem är att ha datorn som mediaspelare till TV:n. Problemet? Den är kanske inte fullt så smidig och enkel att använda med VLC som önskat – något som nu har blivit lite bättre.

Med en uppdatering till det officiella operativsystemet för Raspberry Pi – Raspbian – har VLC fått stöd för hårdvaruaccelerering. Det betyder att mediaspelaren kan använda grafikkretsen för att snabba upp uppspelning av video och göra hela upplevelsen mycket bättre för användaren.

VLC är en mediaspelare baserad på öppen källkod som fungerar på många operativsystem. Bland annat Windows, macOS, Linux, Android och iOS. Det är en av de mest populära mediaspelarna någonsin och klarar i princip alla ljud- och videoformat som finns idag.

Tidigare har du visserligen kunnat installera och använda VLC på din Raspberry Pi, men utan någon form av acceleration. Det betyder att uppspelningen av högupplöst video har varit hackig, ryckig och allmänt jobbig.

Efter senaste uppdateringen kan VLC dra nytta av Raspberry Pi:s VideoCore (videomotorn i enkortsdatorn) för att accelerera en mängd videoformat. Som H.264, MPEG-2 och VC-1.

libre-computer-renegade-2018
Få en bättre upplevelse med Renegade istället för Raspberry Pi

Raspberry Pi är inte bästa alternativet för videouppspelning

Raspberry Pi är liten, billig och extremt populär. Men den är knappast det bästa på marknaden om du vill spela upp video. Anledningen är att det inte finns hårdvarustöd för varken 4K-video eller högupplöst ljud, som DTS-HD Master Audio, DTS:X och Dolby Atmos.

Det betyder att du begränsas till lägre upplösningar, sämre ljud och en generellt dålig upplevelse jämfört med andra lösningar.

För att på allvar få ut maximalt av filmtittandet behövs andra enkortsdatorer eller färdiga mediacenter som Nvidia Shield TV. Exempel på bra (men mycket dyrare) enkortsdatorer som klarar 4K med 60 fps och H.265 är:

Du betalar mer, men får så enormt mycket mer prestanda tillbaka. Helt klart värt pengarna om du vill laborera lite och skapa ditt eget, högpresterande mediacenter

Vad använder du för mediacenter och spelare till dina högupplösta filmer? Kör du med en liten enkortsdator, en färdig produkt som Nvidia Shield TV eller datorn?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.