Räddningen för alla med en Pebble – här är Rebble

Pebble Round Health Accuracy

Om du har en smartklocka från Pebble så har du säkert inte missat att framtiden är mörkare än ett svart hål för alla Pebble-märkta produkter. Onlinetjänsterna stängs av den sista juni och ägaren Fitbit har inga planer på att låta Pebble leva vidare – men det kan finnas en liten ljusglimt att lut sig på.

  • Gratis tjänst som räddar din Pebble – åtminstone ett litet tag
  • Vissa funktioner måste utvecklarna ta betalt för
  • Du måste registrera ett konto hos Rebble senaste den 30 juni
  • Nya smartklockor på gång från LG

En oberoende grupp utvecklare har startat projektet Rebble som är tänkt att spara all data som du har hos Pebble/Fibit. Genom att använda egna servrar med funktioner och tjänster identiska till de från Pebble kan din smartklocka hållas vid liv ett litet tag till, åtminstone.


Vi vet inte hur bra det kommer att fungera när bytet från Pebble- till Rebble-servrarna sker, men många är hoppfulla att det ska fungera bra. De ny servrarna kommer exempelvis inte att uppdatera klockans Timeline mer än var 15:e minut (Pebbles servrar gjorde det omedelbart).

Utvecklarna kommer att ändra appar och funktioner efterhand som de kan, så räkna inte med att precis allt i din Pebble-klocka fungerar klockrent direkt från start.

Det är knappat gratis att hålla servrar vid liv och utvecklarna lägger en stor del av sin fria tid på Rebble-projektet. Därför kommer funktioner som Weather och Dictation att kräva donationer om de ska fungera korrekt. Betalar du inte en liten summa slutar de att fungera; antingen utan att visa något alls eller med ett felmeddelande på den lilla skärmen.

I skrivande stund går det inte att använda de nya servrarna, eftersom Pebbles fortfarande fungerar. Du kan anmäla dig för ett konto här (kostnadsfritt).

Ett tips är att inte hålla fast vid din Pebble-klocka allt för hårt, trots att Rebble finns. Framtiden är allt annat än ljus och det är sannolikt att du måste byta inom några år oavsett vad som händer. Samsung, Huawei och LG har utmärkta modeller som har betydligt fler funktioner – de kostar en del men du får mycket tillbaka.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.