Qualcomm lovar bättre upplevelse med trådlösa hörlurar under 2018

bluetooth 5 sig

Musiklyssnande med trådlösa hörlurar till mobiltelefonen blir mycket bättre med 2018 års mobiltelefoner och Snapdragon 845. Qualcomm tar steget bortom Bluetooth 5.0 och tar upp kampen med kvaliteten från trådanslutna hörlurar.

Bluetooth 5.0 ökar stabiliteten mellan bluetooth-anslutna enheter, ökad bandbredden så att mer data kan skickas och minskar strömförbrukningen. Tillverkaren Qualcomm rider på framgångstekniken och gör den bättre med processorn Snapdragon 845.


Processorn är nya generationens SoC-krets (system-on-chip) med bättre prestanda och högre energieffektivitet. Andra nyheter är stöd för Bluetooth-anslutning till flera enheter samtidigt, bättre stöd för HD-ljud och live-audio.

Möjligheten att sända till flera samtidiga bluetooth-enheter är den stora förbättringen att prata mer om. Det betyder stora förbättringar för de som har helt trådlösa hörlurar, som Apple AirPods.

Kan skicka ljud till båda lurarna samtidigt

Den normala funktionen är att telefonen skickar ljuddata till ena hörluren som är den primära. Denna skickar i sin tur vidare rätt ljudkanal till den andra hörluren som är sekundär.

Qualcomm har med Snapdragon 845 eliminerat behovet av en primär och sekundär hörlur.

Istället för att skicka ljud till först ena hörluren och sedan den andra har Qualcomm gjort det möjligt att skicka till båda samtidigt. Det ökar stabiliteten i sändningen och minskar fördröjningen som kan ske mellan hörlurarna.

Dessutom påstår Qualcomm att strömförbrukningen kan minska med så mycket som 50 procent genom att skicka till båda lurarna samtidigt.

Vidare säger Qualcomm att ljudkretsen i Snapdragon 845 kan spela upp högupplöst musik i 384kHz/32-bit (PCM) samt DSD64/DSD128. Det går även att spela in ljud med maximalt 129kHz/24-bit, vilket är positivt för de som användare en extern mikrofon av hög kvalitet.

Snapdragon 845 kommer att använda i 2018 års flaggskeppstelefoner. Förbättringarna är många och välkomna. Nu väntar vi bara på första telefonen som släpps med processorn.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.