Problem med att batteriet i Samsungs mobiltelefoner sväller

samsung galaxy s6

Har Samsung ett problem med batterier som sväller? Det undrar YouTubern Mrwhosetheboss after att han upptäckt hur flera äldre modeller öppnats av svällande batterier.

Bland annat en Galaxy Note 8, men även exemplar av Galaxy S10 och Galaxy S6 visade tecken på chassin som delat sig när batteriet inuti vuxit sig större än insidan.


Lästips: Samsung Galaxy S24 kan bli första mobilen med WiFi 7

När Mrwhosetheboss rapporterade om sina fynd via sin YouTube-kanal så svarade flera andra recensenter att de upptäckt samma sak med deras Samsung-tillverkade mobiltelefoner.

En annan YouTuber som går under namnet Maini noterade att dennes samling med mobiltelefoner bara hade problem med svällande batterier i Samsungs modeller. De andra visade inga tecken på samma typ av påverkan.

Är det ett vanligt problem att Samsungs batterier sväller?

Alla tillverkare och mobiltelefoner kan påverkas av batterier som sväller. Det finns så klart en ökad risk att vissa modeller påverkas mer än andra, exempelvis om det är ett tillverkningsfel.

Webbsajten iFixIt har monterat ner ett oräkneligt antal mobiltelefoner genom åren. De rapporterar om svällande batterier i mobiler från ett antal tillverkare, även Samsung och Apple.

Om du vill se hur en mobiltelefon (och andra batteridrivna prylar) ser ut när batteriet sväller? Spana in r/spicypillows på Reddit. Det är en skrämmande syn när så många rapporterar om problem med sina prylar, men tänk på att det ändå är jämförelsevis låg risk att drabbas.

Är det farligt när mobiltelefonens batteri sväller?

Webbsajten The Verge har pratat med experter som säger att batterier som sväller i sig själv inte är farligt.

Anledningen till att batteriet faktiskt sväller är ett tecken på att en inbyggd säkerhetsmekanism fungerar som den ska. Batteriet innesluter de giftiga gaser som annars hade släppts lös i rummet.

Sajten skriver också att batterier är designade att svälla medan du laddar dem. Ytterst lite så klart, men de ökar faktiskt lite i storlek varje gång du ansluter laddningskabeln, och krymper lika mycket när du slutar ladda batteriet.

Om du upplever att batteriet har svält i en mobiltelefon så ska du återvinna den på ett säkert sätt. Åk till din lokala återvinningsgård och disponera mobiltelefonen på rätt sätt. Kasta den absolut inte i vanliga soporna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.