Samsung Galaxy S24 kan bli första mobilen med WiFi 7

WiFi Alliance

Om du vill köpa en mobiltelefon med kommande WiFi 7 så kan 2023 års Samsung Galaxy S24 kanske vara rätt modell för dig.

Enligt uppgifter till SamMobile så kommer den sydkoreanska tillverkaren att inkludera stöd för WiFi 7 i sina kommande flaggskeppstelefoner. Åtminstone i de dyrare modellerna.

Dyster prognos om du är iPhone-användare

Stämmer uppgifterna så blir Samsung den första mobiltillverkaren att faktiskt inkludera WiFi 7.

Är du istället iPhone-användare och undrar när Apple kan tänkas göra samma sak så ser prognosen mycket dystrare ut. Med iPhone 14-serien så begränsas du till WiFi 6 med 2×2 MIMO – alltså inte ens WiFi 6E som är ute och används idag.

Det är sannolikt att 2023 års iPhone-modeller får WiFi 6E istället för WiFi 7 då Apple är notoriskt långsammare än Samsung med att implementera nya WiFi-standarder i sina mobiltelefoner.

asus rog rapture gt axe16000 2022 wifi6e router
Det här router-monstret från Asus klarar WiFi 6E

Fördelarna med WiFi 7

Det finns en hel del fördelar med WiFi 7 som gör att standarden är snäppet vassare än både WiFi 6 och 6E.

Den stora nyheten är stöd för kanaler på 300 MHz som gör det möjligt att använda en nyare QAM-teknik för dataöverföring. Rent praktiskt betyder det 2.4x högre överföringshastigheter jämfört med WiFi 6.

WiFi 7 förväntas nå hastigheter upp till 30 Gbps med trådlösa överföringar, potentiellt även 40 Gbps enligt uppgifter från Wi-Fi Alliance.

Utmaningarna med WiFi 7

Det är inte bara din mobiltelefon som behöver ha stöd för WiFi 7 om du ska dra nytta av alla fördelarna som standarden erbjuder.

Även routern måste ha stöd för samma standard, annars faller tekniken tillbaka till en äldre version vilket begränsar upplevelsen. Och du kan inte räkna med att det finns många eller prisvärda routrar med WiFi 7 att välja på när tekniken är redo för marknaden.

Redan idag är det extremt svårt att få tag på riktigt bra och prisvärda WiFi 6E-kompatibla routrar. De finns, men få produkter stöder standarden vilket gör det knepigt att rättfärdiga en uppgradering från WiFi 6 eller ens WiFi 5.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.