Problem för Apple Watch Series 3 med watchOS 7 – omstarter, krascher & dålig batteritid

apple watch critical battery

Har du uppdaterat din Apple Watch Series 3 med senaste watchOS 7? Då kanske du har märkt att din smartklocka startar om sig helt oförklarligen i tid och otid. Om det är något av en tröst så kan vi berätta att du är långt ifrån ensam om problemet.

Uppdatering: Apple har släppt en uppdatering med watchOS 7.0.3 som ska lösa problemet med ständiga omstarter. Läs mer om buggfixen och nya mjukvaran här.

Många användare av Watch Series 3 rapporterar just nu att deras enheter drabbats av flera problem med senaste watchOS 7. Bland annat stabilitetsproblem som gör att appar eller hela smartklockan kraschar, vilket ibland tvingar till omstarter.

En del användare har också rapporterat att watchOS 7 dränerar batteriet mycket snabbt, något som även vi på Tekniksmart noterat på vår nyare Watch Series 5. I vissa fall kan batteriet tömmas dubbelt så snabbt, vilket är minst sagt ett oönskat beteende.

Fler problem omfattar tvingade ominstallationer av watchOS på grund av komplikationer med mjukvaran (och inte komplikationerna på urtavlorna). Det har även framkommit att en del inte får bakgrundsuppdateringar som vanligt och att användare måste slå in sin pin-kod trots att de inte tagit av sin smartklocka.

Vad vi vet idag hjälper det inte att fabriksåterställa Apple Watch-enheten. Det är annars ett bra sätt att rensa bort eventuella felaktigheter som ställer till det i exempelvis smartklockor, på mobiltelefoner eller datorer.

Vanligt att stora uppdateringar är problematisk för användarna

Det är inte ovanligt att den första stora uppdateringen till ett system, som att gå från senaste watchOS 6.2.8 till watchOS 7, ställer till det för en del. Det är komplicerad mjukvara som ska fungera på en mängd produkter med olika typer av hårdvara. Något kommer att gå fel för någon, det är ett faktum.

Ett generellt bra tips är att vänta tills en eller två mindre uppdateringar släppts efter den stora uppgraderingen. Exempelvis att du väntar till watchOS 7.0.1 eller 7.0.2 innan du byter från watchOS 6.x. Då får Apple tid att bearbeta felrapporter och skapa buggfixar så att du slipper otyget i din smartklocka. Låter bra, eller hur?

Det finns bara ett problem och det är att watchOS 7.0.1 som släpptes den 24 september inte fixar användarnas problem.

Har du en Watch Series 3 och inte har uppdaterat till watchOS 7 så rekommenderar vi att du vänta tills Apple har släppt fler uppdateringar med buggfixar och optimeringar. Visst är watchOS 7 trevligt att ha i smartklockan, men fullt så många nyheter och förbättringar har nya versionen inte så att det är värt tre-fyra omstarter om dagen och sämre batteritid.

Apple beta-testar i skrivande stund watchOS 7.1 med nya funktioner och buggfixar. Vi rekommenderar att du väntar tills denna alternativt version 7.1.1 är släppt för optimal användning av din smartklocka.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.