Fitbit OS 5.0 släpps bara till Versa 3 och Sense – kommer INTE till Ionic eller Versa 2

fitbit sense 2 2020

Fitbit har släppt nya och förbättrade Fitbit OS 5.0. Men om du trodde att din gamla, betrodda Ionic eller Versa 2 ska få nya versionen så har vi dåliga nyheter. Fitbit OS 5.0 är låst till nyare Versa 3 och Sense – alla andra är helt ute i kylan.

Anledningen till att äldre Fitbit-modeller inte får nya OS 5.0? Nya mjukvaran är anpassad för smartklockor med rund skärm. Det betyder att alla andra modeller som har kvadratisk skärm helt enkelt inte fungerar optimalt med OS 5.0.

Om det är så att du köpt Fitbit Versa 3 eller Sense så har du en hel del nyheter att ta del av med OS 5.0. Bland annat har Fitbit optimerat mjukvaran för snabbare, mer optimal navigering och generellt smidigare användarvänlighet.

Allt från knappar till ikoner och rubriker har gjorts om för att visas på bästa sätt med de nya enheternas runda skärmar.

fitbit os 5 1200x675 1
© Fitbit

En annan nyhet med OS 5.0 är att Fitbit har inkluderat en ny systemfont kallad Raiju. Den ska vara enklare att läsa än tidigare använda fonter och använda utrymmet på skärmet mer optimalt.


Vi kan även rapportera att grafiska element som knappar samt text har fått nya storlekar. Även området kring knappar som registrerar beröring av dina fingrar har förbättrats så det är lättare att göra val med störe precision.

Slutligen kan vi nämna att Fitbit lagt in nya navigationsgenvägar. När du sveper över skärmen från vänster till höger tar dig ett steg bak i din nuvarande app. Om du trycker på sidoknappen (vänstra) upprepade gånger tas du tillbaka till urtavlan.

Fitbit OS 5.0 släpps alltså som ovan nämnt endast till Versa 3 och Sense. Har du en Ionic, Versa 2 eller Versa Lite så är du helt ute i kylan. Det finns inga planer att ta ny OS 5.0 till äldre enheter i framtiden. Med det sagt får vi hoppas att Fitbit inte lämnar sina äldre prylar helt i sticket utan att de faktiskt får buggfixar med framtida, mindre uppdateringar ändå.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.