Prenumerera på Windows 12 kan vara en möjlighet

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Det ryktas att Microsoft planerar att erbjuda Windows 12 som en prenumerationstjänst. Om det stämmer så kan du tvingas betala varje månad eller årsvis för operativsystemet på din dator. Men måla inte fan på väggen riktigt än, det är långt ifrån säkert att det stämmer.

De första uppgifterna om att Windows 12 kan släppas med en prenumerationsmodell i ryggen kommer från webbsajten Deskmodder. Det är en tysk webbsajt som hittat ett antal referenser till prenumerationer i INI-filer för senaste Canary-versionen av Windows 11.

Tydligar referenser till ”Subscription Edition”

Minst en rad refererar till ”subscription edition” och en annan till ”subscription type”. Det finns även rader som pekar på olika statusar för prenumerationsmodeller, bland annat ”expired” och ”active”.

Idag vet vi inte exakt vad det innebär med referenserna. Microsoft har inte avslöjat några planer än och det är ofta som företag inkluderar kod som sedan inte kommer att användas, eller som fungerar på ett helt annat sätt än vad utomstående faktiskt förstår.

Det som talar emot en prenumerationsmodell är att Windows inte kostar speciellt mycket idag även om du köper operativsystemet som en separat OEM-version. Att betala varje månad eller är för rätten att använda Windows 12 känns helt enkelt inte rimligt.

Extra orimligt blir det med tanke på att Window följer med i princip alla PC-datorer som säljs. Det ingår i kostnaden.

Det här tror vi om nyheten

Just nu finns inga officiella uppgifter att gå på. Även om det finns tydliga referenser så tror vi att det saknas en bra grund för Microsoft att gå över helt till en prenumerationsmodell. Om något så kan vi få se en mixvariant kanske där Windows 12 behåller samma engångsbetalning som idag, men att man kan prenumerera på extra funktioner vid behov.

Ett annat alternativ som är betydligt mer troligt är att Windows 12 kan få en version som är helt molnbaserad och som går att köpa månads- eller årsvis. Det skulle vara mycket passande i situationer där någon vill ha en dator temporärt och kan köra den via höghastighetsinternet.

En sista möjlighet är att det hela har något med artificiell intelligens att göra. Microsoft har byggt in AI på flera sätt i Windows den senaste tiden och kanske är prenumerationsmodellen anpassad för speciella, AI-lösning som endast erbjuds till betalande användare.

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.