Polistillslag mot Sweflix – två personer anhållna

piracy-morality-copyright-file-sharing


Film- och streamingtjänsten Sweflix fick igår se sig utsatt för ett polistillslag som resulterade i att två misstänkta huvudmän greps. Det var efter en längre tids spaningsarbete som polisen valde att slå till mot två platser, en ort i Skåne och en kring Uppsala.

Åklagare Mats Ljungqvist säger att tre personer hämtats in till förhör och att husrannsakningar gjorts i personernas hem. ”Vi har under längre tid bedrivit spaningsarbete mot de som kan ligga bakom Sweflix och nu hade vi fått fram uppgifter som föranledde tillslaget”, sade Ljungqvist i en intervju.

Tre till förhör, två anhållna

Av de tre personerna som hämtats in till förhör behölls två vilka nu är anhållna medan den tredje släpptes. De två som fick stanna känner varandra och en av dem är dessutom släkt med den tredje personen som fick gå.

Inte helt oväntat väljer åklagaren och polisen att inte yppa vilka beslag som gjordes i de anhållnas hem. Vi kan dock räkna med att vad de än hittade så kommer det inte att ligga de båda personerna till godo.


Bakom tillslaget finns en polisanmälan från representanter för såväl Disney som SF och Nordic Film. Om det blir en häktning eller inte kvarstår att se enligt Mats Ljungqvist men allt tyder på att Sweflix har nått slutet på sin väg, mycket likt vad Dreamfilm och Swefilmer gjorde tidigare i år.

Aggressiv kampanj från filmbolagen

Filmbolagen har fört en mycket aggressiv kampanj för att rensa bort de påstått olagliga webbsajterna som strömmar film. Hittills har den varit högst framgångsrik, inte minst då Popcorn Time tvingades ner för inte så länge sedan – ett stort bakslag för de som strömmar film på internet.

Känner man för att strömma film utan att betala för sig finns, trots alla nedstängda webbsajter, en del alternativ som man kan ta del av.

Flera stora (och legala) filmtjänster erbjuder gratismånader när man skriver upp sig på deras tjänster. Ofta behöver man bara skriva in sitt betalkortsnummer och sen kan man titta gratis i en eller flera månader. Glöm bara inte att avbryta prenumerationen innan det dras pengar om du inte vill fortsätta efter gratisperioden.

De tre största filmtjänsterna

NetflixNetflix Logo 300px är bra på det mesta och levererar ordentligt med film- och serier för alla smaker. Har börjat storsatsa på eget material, något som visat sig i form av Daredevil och Jessica Jones, två av många hyllade serier på Netflix idag. Ett bra alternativ om man vill variera sig med film och serier utan att rikta in sig på en nära ren serietjänst som HBO Nordic är.

HBO NordicHBO Nordic är kanske mest känd för enorma succéer som Game of Thrones, Black Sails och Mad Men. Har ett fantastiskt utbud med riktigt bra serier men tappar stort på filmsidan som knappt är värd att nämna. HBO Nordic är utan tvekan bäst på serier och här bleknar konkurrenterna något, även om Netflix börjat skapa riktigt bra serier också.

ViaplayViaplay är precis som Netflix något av en allätare med fokus på såväl film som serier. Skiljer sig en del från de båda ovanstående genom att även erbjuda sportlösningar mot en kostnad. Bäst för sportfantasterna men tappar i övrigt med sämre bildkvalitet än både Netflix och HBO Nordic. Är överlag en bra film- och serietjänst som helt klart är värd sina kronor.


Lästips: Strömma filmer via torrents med Popcorn Time


Popcorn Time fungerar fortfarande

Även om filmbolagen lyckades stänga ner servrarna bakom Popcorn Time så finns ett litet knep som gör att programmet (eller programmen kanske vi ska säga, det finns flera med liknande namn) fortfarande fungerar. Man kan nämligen klistra in vilken torrentlänk som helst och strömma filmen eller serien för denna direkt i Popcorn Time.

Det fungerar nära nog identiskt med tidigare förutom att man själv får leta upp materialet och hitta någon som har bra med seedare, alltså datorer som laddar upp torrentmaterialet. Det här är en funktion som är implementerad direkt i Popcorn Time så filmbolagen kan inte stänga ner den utan att rensa bort programmet helt från internet – vilket är en absolut omöjlighet.

Popcorn Time finns att använda med mobiltelefonen, surfplattan och i datorn. Det är dock bara i datorn man kan se på torrents man själv väljer utifrån. Det går inte heller att använda programmet med en Chromecast om man väljer själv, så där är man också något begränsad. Kan man leva med de hindren så är det bara att köra på.

Popcorn Time